EU zabranjuje uvoz ruskog ugljena

Nove sankcije

Europska unija planira predložiti obvezno postupno ukidanje uvoza ugljena iz Rusije kao izravan odgovor na izvješća da su ruske snage počinile ratne zločine u Ukrajini, tvrde izvori za Bloomberg.

Taj prijedlog trebao bi se naći u paketu koraka usmjerenih na jačanje postojećih mjera i ispravljanje ‘rupa u zakonu’ o kojem su veleposlanici Europske unije već trebali raspravljati ovaj tjedan.

O detaljima zabrane i vremenu povlačenja ugljena još se raspravlja. Očekuje se da će Europska komisija također predložiti zabranu ulaska većini ruskih kamiona i brodova u EU, dodaju izvori.

EU za sada ne planira sankcionirati naftu ili plin. Ali zemlje Unije duboko su podijeljene oko sljedećih koraka, a neke vlade nastavljaju tražiti barem signal da blok želi smanjiti uvoz ruske nafte, rekao je jedan izvor.

Nekoliko vlada, uključujući Njemačku i Mađarsku, odupiralo se proširenju opsega sankcija na ruski energetski sektor, ali optužbe da su ruske trupe u povlačenju pogubile brojne nenaoružane civile dovele su do ponovnog pritiska nekih od istočnih članica bloka da se takve sankcije uvedu.

Odobrenje paketa i zabrana uvoza ugljena zahtijevaju potporu svih 27 država članica.

Kao dio istog prijedloga, EU želi proširiti kontrolu izvoza na više tehnologija koje se koriste u obrambenom sektoru i drugim ključnim industrijama, kao i ograničenja prodaje LNG opreme.

Izvršni ogranak Europske unije također predlaže dodavanje još desetaka ljudi i subjekata na svoj popis sankcioniranih pojedinaca i tvrtki, uključujući banke, kao što je VTB Bank PJSC, koje su odsječene od globalnog sustava slanja poruka SWIFT-a, ali još nisu u potpunosti sankcionirane.

You may also like