EU u srijedu o procesu disolucije nakon Brexita

Čelnici Europske unije sastat će se u srijedu bez britanskog kolege Davida Camerona kako bi razmotrili “proces rastave” s Londonom nakon što su Britanci glasovali za izlazak iz Unije, rekao je petak predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Čelnici 28 članica EU-a održat će dvodnevni summit od utorka popodne u Bruxellesu. Premijer Cameron će informirati drugih 27 tijekom večere, napisao je predsjedavajući summita Donald Tusk u pismu čelnicima izlažući dnevni red sastanka.

Očekuje se da će se Cameron nakon toga vratiti u London, a u srijedu će se, po prvi put, preostalih 27 čelnika sastati u neformalnijem formatu bez njega. Takvi “neformalni” summiti odražavaju činjenicu da nemaju ovlasti donošenja odluka. “Ta 27 će se sastati neformalno kako bi razgovarali o političkim i praktičnim posljedicama Brexita”, napisao je Tusk koji je ranije u petak razgovarao s Cameronom o rasporedu.

“Razgovarat ćemo o takozvanom procesu rastave”, rekao je govoreći o Članku 50 EU ugovora koji omogućava nekoj vladi da obavijesti Europsku uniju o tome da izlazi i obvezuje Uniju da nastoji pregovorima doći do “ugovora o izlasku”.

You may also like