EU traži zajedničko rješenje, Turskoj treba više novca

Europska komisija smatra da je za rješavanje izbjegličke krize potrebno zajedničko rješenje i ne zanima ju međusobno optuživanje između zemalja članica, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Europske komisije Margiritis Schinas, komentirajući događaje nakon što je Mađarska zatvorila dosadašnji koridor za prolaz izbjeglica preko svog teritorija. “Nas ne zanima upiranje prstom i međusobno optuživanje o pojedinim aspektima izbjegličke krize. Mi smo više no ikad uvjereni da nam treba sveobuhvatno europsko rješenje, koje mogu podržati sve članice EU-a”, rekao je Schinas odgovorajući na upit da komentira stanje nakon što je Mađarska stavila u funkciju ogradu na granici s Hrvatskom.

Druga glasnogovornica Natasha Bertaud rekla je da je povjerenik za unutarnje poslove i migracije Dimitris Avramopulos tijekom proteklog vikedna bio u kontaktu s ministrima unutarnjih poslova Hrvatske, Slovenije i Mađarske te da Komisija nastoji potaknuti te tri zemlje da surađuju. “Komisija pokušava potaknuti te zemlje da surađuju u upravljanju granicama”, rekla je Bertaud. Ona je istaknula da su Hrvatska, Slovenija i Mađarska prema europskom sustavu azila dužne poštovati postojeća pravila. “Sada pokušavamo utvrditi jesu li mjere koje poduzimaju te tri zemlje kompatibilne s tim pravilima i u kojoj mjeri. Podsjećamo zemlje članice na njihove dužnosti u vezi s tim pravilima, posebice na uzimanje otisaka prstiju i registraciju novopridošlih izbjeglica”, rekla je Bertaud.

Turska traži svježi novac od EU-a za migrantsku krizu umjesto ranije isplate novca već predviđenog za nju i želi da se njezine potrebe s tim u vezi procjenjuju svake godine, rekao je u ponedjeljak turski premijer Ahmet Davutoglu, prenose agencije. Europski čelnici kazali su na summitu u Bruxellesu prošli tjedan da su dogovorili “akcijski plan” s Turskom za migrante, a njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je da se razgovaralo o iznosu od 3 milijarde eura.

No u razgovoru za tursku televiziju A Haber, dan nakon sastanka s Merkel u Istanbulu, Davutoglu je rekao da bi ta sredstva bila isplaćena iz pretpristupnog fonda IPA, što znači da je riječ o novcu koji je već otprije predviđen za Tursku kao kandidatsku zemlju, te istaknuo da Turska želi dodatni novac. “Prijedlog o 3 milijarde eura iz IPA fonda više nije na stolu jer smo rekli da na to nećemo pristati”, rekao je. “Kad je riječ o svježim sredstvima, govorimo o oko 3 milijarde eura u prvoj fazi. Ali iznos ne želimo fiksirati jer bi se potrebe mogle povećati i procjenu će trebati raditi svake godine”, prenosi Reuters.

Merkel je u nedjelju ponudila Turskoj potporu u ubrzavanju pristupnih pregovora s Europskom unijom u zamjenu za suradnju u zaustavljanju vala migranata i prihvaćanje onih koje Europa odbije. Davutoglu je u ponedjeljak poručio da Turska nije “koncentracijski logor” i da odbija za stalno smjestiti na svojem teritoriju migrante koje EU ne želi, prenosi France Presse. “Ne možemo prihvatiti dogovor koji bi se temeljio na sljedećem: ‘Dajte nam novac i oni ostaju u Turskoj’. Turska nije koncentracijski logor”, rekao je. “Rekao sam to Merkel. Nitko ne treba očekivati da Turska postane koncentracijski logor u kojem bi ostale sve izbjeglice”, dodao je.

Glede bespilotne letjelice koju je turski vojni zrakoplov srušio u turskom zračnom prostoru u blizini Sirije u petak, Davutoglu je rekao da je letjelica bila ruske proizvodnje ali da Moskva tvrdi da ne pripada njoj. Letjelica je srušena nakon što je nastavila letjeti unatoč tri upozorenja, objavila je turska vojska. Ruski zrakoplovi povrijedili su turski zračni prostor u dva navrata i Ankara je upozorila da će odgovoriti ako se to ponovi. “Srušena bespilotna letjelica je ruske proizvodnje, ali Rusija nam je prijateljski kazala da ne pripada njoj”, rekao je.Davutoglu je rekao da može pripadati sirijskim vladinim snagama, čiji je Rusija najveći opskrbljivač oružjem, sirijskim Kurdima ili nekim drugim skupinama.

You may also like