EU strahuje od novog migrantskog vala

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku upozorila je ministre vanjskih poslova unije da bi gotovo pola milijuna raseljenih osoba iz Libije moglo krenuti u Europu i pozvala je zemlje članice da hitno djeluju kako se situacija ne bi otela kontroli.

U pismu od 12. ožujka, koje je na uvid dobio Reuters, Federica Mogherini iznijela je svoju zabrinutost zbog toga što krijumčari ljudima slobodno djeluju u Libiji i pozvala je na jače uključivanje EU u rješavanje političke situacije u toj zemlji.

Britanija je bila domaćin susreta na kojem su uz Mogherini bili predstavnici Francuske, Njemačke, Italije, Španjolske i Malte na marginama summita u Bruxellesu. Susret je organiziran zbog zabrinutosti da se Libija ignorira dok se unija fokusira na postizanje dogovora s Turskom o povratku izbjeglica iz Grčke. “Više je od 450.000 raseljenih osoba i izbjeglica u Libiji koji su mogući kandidati za migraciju u Europu”, napisala je Mogherini. “Trajući sukob u Libiji i bezakonje omogućavaju krijumčarima da djeluju nekažnjivo”.

Talijanski brodovi u petak su pokupili oko 600 migranata i jedno truplo, objavila je talijanska obalna straža koja upozorava na vjerojatnost porasta broja izbjeglica koji tim putem dolaze u Italiju. “Unatoč lošem vremenu i nemirnom moru brodovi dolaze”, kazao je glasnogovornik obalne straže. Više od 1,2 milijuna migranata uglavnom iz Afrike i Bliskog istoka stigao je u Europu od početka 2015.

Broj pristiglih iz Libije porastao je ovoga tjedna.  “Ove godine uočavamo blagi porast u broju migranata koji dolaze iz Libije”, kazao je Federico Soda, ravnatelj ureda za Mediteran Međunarodne organizacije za migracije. “Do danas gotovo 12.000 migranata stiglo je u Italiju, oko  2000 više u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, kazao je.

Grčki ministar unutarnjih poslova Panajotis Kurumplis u petak je prenapučeni izbjeglički kamp Idomeni na granici s Makedonijom usporedio s nacističkim logorom Dachauom. “Neću oklijevati da kažem da je ovo suvremeni Dachau”, rekao je Kurumplis grčkoj televiziji tijekom posjeta Idomeniju. Dachau blizu Munchena bio je prvi logor koji su uspostavili nacisti Adolfa Hitlera. Grčki ministar je rekao da se čovjeku od uvjeta koji vladaju u Idomeniju “okreće želudac”. Za stanje u kampu okrivio je zatvaranje tzv. balkanske rute. Procjenjuje se da u Idomeniju ima 12 tisuća ljudi, iako mu je kapacitet 2000. Svakodnevne kiše kamp su pretvorile u kaljužu, a brojni su šatori poplavljeni. Deseci izbjeglica, posebno djeca, bolesni su. U kampu su zabilježena i dva slučaja hepatitisa pa u hitno dostavljeno 2000 doza cjepiva.

You may also like