EU priprema regulacije protiv nelojalne konkurencije

Europska komisija priprema prijedlog zakona kojim bi se zrakoplovne kompanije u Europskoj uniji zaštitilo od nelojalne konkurencije iz zemalja izvan EU-a, što bi moglo uključivati i opciju suspenzije prava letenja, pokazao je dokument koji je na uvid dobio Reuters.

U Europi i u Sjedinjenim Državama naveliko se raspravlja o nelojalnoj konkurenciji zračnih prijevoznika iz zemalja u području Perzijskog zaljeva, poput Emiratesa, Etihad Airwaysa i Qatar Airwaysa, za koje pojedini europski i američki političari i zrakoplovne kompanije tvrde da uživaju prednosti nepoštene državne pomoći. Ujedno smatraju neefikasnim postojeće europske propise koji bi trebali štititi od nepravednih subvencija i cjenovnih praksi zrakoplovnih kompanija iz zemalja izvan EU-a.

EK priprema novi zakon koji bi štitio europske zrakoplovne tvrtke od nelojalne konkurencije, poput diskriminacije EU prijevoznika i subvencija stranih vlada, pokazuje taj dokument. “Na toj osnovi, a u očekivanju uspostave međunarodnog instrumenta, u Komisiji su mišljenja da postoji potreba za uvođenjem učinkovitog instrumenta zaštite u Europskoj uniji od nepoštenih praksi zrakoplovnih kompanija iz trećih zemalja”, kaže se u tom dokumentu.

Bruxelles se 2. prosinca sprema predstaviti paket mjera za jačanje konkurentnosti europskih zračnih prijevoznika, koje pritišće sve veći broj niskobudžetnih zrakoplovnih kompanija poput Ryanaira i easyJeta, te zrakoplovnih kompanija s područja Perzijskog zaljeva. Dodatni je problem činjenica što je Azija postala glavno prometno čvorište.  Prijedlog zakona vezan uz nepoštenu konkurenciju očekuje se 2016. godine, izjavila su dva dobro upućena izvora.

Novi bi zakon mogao obuhvatiti širu paletu nepoštenih praksi i osigurati Komisiji veće istražne ovlasti za potrebe prikupljanja dokaza u slučajevima navodne nepoštene konkurencije, stoji u tome dokumentu.  Također bi se mogla preispitati odredba o obujmu dokaza potrebnom da se pokrene istraga i da se uvedu nove sankcije, uključujući restrikciju odnosno suspenziju letačkih prava kao krajnje mjere.  Komisija je već najavila da će pitanja nepoštene konkurencije rješavati u prosincu prilikom predlaganja sporazuma o komercijalnom zrakoplovstvu sa zračnim prijevoznicima u području Perzijskog zaljeva.

Njemačka Lufthansa i francuski Air France KLM pobunili su se protiv nelojalne konkurencija zračnih prijevoznika iz te regije.  Komisija također radi na pripremi “klauzule o poštenoj tržišnoj utakmici” koja bi se integrirala u buduće sporazume u zrakoplovstvu.

You may also like

0 comments