EU poziva Gazprom neka poštuje ugovor s Naftogazom

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini zatražila je u ponedjeljak u Kijevu od Gazproma da “poštuje svoje ugovorne obveze” prema Ukrajini nakon što je taj ruski plinski div odbio nastaviti isporuke plina toj zemlji.
Mogherini je kazala da je s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom razgovarala o nedavnoj Gazpromovoj odluci da suspendira unaprijed plaćene isporuke plina Ukrajini.

“Složili smo se da Gazprom mora poštivati svoje ugovorne obveze”, kazala je na zajedničkoj konferenciji za novinare, ponovivši da je EU spreman biti posrednik između Kijeva i Moskve u tom novom sporu.

Novi plinski spor izbio je 1. ožujka, nakon odluke Arbitražnog suda u Stockholmu koji je naložio Gazpromu da plati 2,56 milijarda dolara ukrajinskom operatoru Naftogazu kako bi riješili sve sporove. Presuda je naljutila Gazprom koji je odbio isporučiti planirane pošiljke plina i zaprijetio raskidom ugovora s Kijevom, koji vrijedi do 2019.

Dvije zemlje već su vodile nekoliko ‘plinskih ratova’ između 2005. i 2009., od kojih su neki poremetili opskrbu nekoliko europskih zemalja jer dio ruskog plina, doduše u sve manjim količinama, prelazi preko Ukrajine.

Odnosi Kijeva i Moskve jako su se pogoršali nakon što je 2014. s vlasti srušen bivši proruski predsjednik Viktor Janukovič kojeg su zamijenile prozapadne snage. Nakon toga je Rusija u ožujku 2014. anektirala Krim i izbio je sukob na istoku Ukrajine u kojem je do sada poginulo više od 10.000 ljudi.

You may also like

0 comments