EU povećava konkurentnost u seektoru čiste tehnologije

Planovi za smanjenje ovisnosti

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen iznijela je u srijedu planove za smanjenje ovisnosti Europske unije o uvozu sirovina potrebnih u industriji čistih tehnologija.

“Želimo ekstrahirati više ruda i minerala ovdje u Europskoj uniji. Želimo povećati naše prerađivačke kapacitete na najmanje 40 posto godišnje potrošnje”, rekla je von der Leyen, naglašavajući važnost recikliranja.

Ključne sirovine potrebne su za telefone, električna vozila, čipove, baterije, solarne ploče i vjetroturbine, rekla je von der Leyen Europskom parlamentu u francuskom gradu Strasbourgu.

EU dobiva 98 posto zaliha rijetkih zemnih metala i 93 posto magnezija iz Kine, rekla je von der Leyen.

“Ako želimo biti neovisni, hitno moramo ojačati i diversificirati naše opskrbne lance s partnerima koji slično razmišljaju”, rekla je.

Komisija bi u četvrtak trebala predstaviti niz nacrta zakona za veću konkurentnost bloka u sektorima čistih tehnologija i istraživanja.

Cilj Komisije je da EU proizvede najmanje 40 posto čiste tehnologije potrebne bloku, olakša izdavanje dozvola i stvori jednostavnije sheme državne potpore, rekla je.

Von der Leyen je dalje rekla da bi članice EU-a trebale povećati izdvajanja za istraživanja i obećala da će se raditi na tome da se smanji birokracija za mala i srednja poduzeća i troškovi provedbe zakona EU-a.

Europska komisija pokušava potaknuti konkurentnost bloka u tehnologijama nultih emisija nakon što su Sjedinjene Države i Kina najavile velike subvencije za ovaj sektor.

You may also like