Home Europska unija EU popravlja odnose s Rusijom bez ukidanja sankcija

EU popravlja odnose s Rusijom bez ukidanja sankcija

by Agencije

Čelnici Europske unije razmotrit će idući mjesec mogućnosti za poboljšanje odnosa s Rusijom jer su neke države članice nezadovoljne zbog gospodarskih sankcija nametnutih Moskvi zbog aneksije Krima i njezine uloge u krizi u Ukrajini.

No čini se da će sankcije za sada ostati na snazi, posebno one uvedene zbog aneksije Krima u ožujku 2014. Štoviše, niz Reutersovih istraga pokazao je da europske kompanije uključujući njemački Siemens i francuski Auchan zaobilaze sankcije na Krimu. Europski čelnici razmotrit će odnose s Rusijom na summitu 20. i 21. listopada, a pozicije jastrebova oslabljene su zbog odluke Velike Britanije da iziđe iz EU-a te povećanih napetosti između Bruxellesa i poljske nacionalističke vlade.

Italija, Grčka, Cipar, Slovačka i Mađarska sumnjičave su prema produljenju sankcija i rado bi ponovno poslovale s Rusijom. “Bit će sve teže produljivati sankcije. Ali to bi se moglo učiniti ako se glavne skeptike uvjeri da postoje drugi elementi u europskoj politici prema Rusiji, a ne samo sankcije”, rekao je jedan visoki europski dužnosnik. “Bit će onih koji žele spustiti ljestvicu Rusiji, uputiti signal da će EU, kad bi Moskva učinila samo jedan mali korak, htjeti malo normalizirati situaciju. A bit će i onih koji žele podići ljestvicu”, rekao je drugi europski dužnosnik. “Na kraju ostat ćemo više-manje ovdje gdje smo sada. U prilog onima koji žele popuštanje ide to što za produljenje sankcija trebate konsenzus. Ali nitko ne želi sam blokirati produljenje. Bilo bi drugačije kada bi ih nekoliko istupilo zajedno.”

Italija se zauzima za detaljnu europsku raspravu o biti sankcija umjesto da se dopusti tehničko produljenje svakih šest mjeseci. Sankcije bi trebale ponovno biti produljene potkraj siječnja. Države manje naklonjene Rusiji sada počinju shvaćati da će možda trebati neki ustupci kako bi se sačuvala jednoglasna potpora sankcijama. “Moramo razgovarati o našim zajedničkim interesima s Rusijom, ali i ostati jedinstveni u pogledu sankcija”, rekao je jedan diplomat.

Njemačka podržava takav pristup. No s obzirom na veliko nepovjerenje između Bruxellesa i Moskve, napredak će biti težak čak i u područjima u kojima postoji zajednički interes kao što su borba protiv terorizma i krijumčarenje droga.

Drugi prijedlozi za poboljšanje odnosa s Moskvom uključuju poticanje trgovine ili međunarodne suradnje. Ali duboka neslaganja između Rusije i Zapada to otežavaju. Uz to, izgleda gotovo nemoguće da EU i Rusija postignu dogovor o Krimu. Rusija poručuje da ga nikada neće vratiti Ukrajini, dok Zapad odbija prihvatiti njegovu aneksiju.

Europski dužnosnici priznaju da znaju da neke europske kompanije koriste pravna siva područja kako bi i dalje poslovale s Krimom, napominjući da to nije ništa novo, ali smatraju da to ne ugrožava samu politiku sankcija. “Ključne su gospodarske sankcije i najvažniji cilj je da se sačuva jedinstvo u tom pogledu”, rekao je jedan europski dužnosnik koji se bavi odnosima s Rusijom.

Related Posts