EU pokrenuo istragu oko zajma talijanske vlade za spas Alitalije

Europska komisija u ponedjeljak je pokrenula istragu kako bi utvrdila predstavlja li izdašan zajam talijanske vlade za spas Alitalije nezakonitu državnu pomoć posrnulom zračnom prijevozniku.

Bruxelles će pomno istražiti 900 milijuna eura zajma za premošćivanje teškoća, kojim je talijanska vlada pritekla u pomoć posrnuloj Alitaliji nakon što su njezini zaposlenici odbili prihvatiti finalni plan smanjenja troškova predložen za spas kompanije.

“Komisija ima obvezu pobrinuti se da su zajmovi koje zemlje članice odobravaju kompanijama u skladu s pravilima EU-a o državnoj pomoći. Istražit ćemo je li to slučaj s Alitalijom”, kazala je povjerenica EU-a za tržišno natjecanje Margreth Vestager.

Prema pravilima EU-a o državnoj pomoći, državne intervencije u posrnulim kompanijama moraju biti poduzete pod uvjetima jednakima onima na tržištu.

Iz EU-a su poručili da su u 2017. zaprimili niz pritužbi u kojima se tvrdi da zajam dodijeljen Alitaliji nije bio su skladu s tim kriterijem, pa će provesti detaljniju istragu radi donošenja odluke.

Vijest o pokretanju istrage uslijedila je nedugo nakon što su tri rivala službeno iskazala interes za preuzimanje Alitalije, posljednje u nizu nekadašnjih nacionalnih zračnih prijevoznika prodanih većim zrakoplovnim grupama u Europi.

Po riječima jednog ministra u talijanskoj vladi, njemačka Lufthansa kandidat je broj jedan za preuzimanje Alitalije. Među druga dva kandidata spominju se britanski diskontni prijevoznik EasyJet i mađarski Wizz Air.

Premda je krajnji rok za prodaju Alitalije bio početno utvrđen za kraj ovoga mjeseca, talijanska vlada u idućim će tjednima izdati uredbu kojom će taj rok biti pomaknut za otprilike šest mjeseci.

You may also like

0 comments