EU nije ukinuo sve subvencije Airbusu – WTO

Europska unija ignorirala je zahtjeve za ukidanjem svih subvencija proizvođaču zrakoplova Airbusu, ocijenila je Svjetska trgovinska organizacija (WTO) a Sjedinjene Države odmah su zaprijetile protumjerama na europske proizvode ako EU ne prestane “štetiti američkim interesima”.

EU nije ukinuo subvencionirane razvojne kredite za najveći putnički zrakoplov u svijetu A380 ni za najnoviji europski zrakoplov dugog doleta A350, što je prouzročilo gubitke Boeingu i radnicima u američkoj zrakoplovnoj industriji, zaključili su u WTO-u.

Odbacili su pak američke tvrdnje da krediti za najpopularnije Airbusove modele A320 i A330 značajno smanjuju Boeingovu prodaju, čime su ograničili razmjere trgovinskog spora koji spada među najveće i najskuplje u povijesti.

Američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer kazao je u priopćenju da će SAD uvesti protumjere na europsku robu ako EU ne prestane “štetiti američkim interesima”.

“EU je odavno trebao ukinuti te subvencije”, naglasio je Lighthizer.

WTO-ova presuda omogućuje Washingtonu uvođenje carina na bilo koji europski proizvod budući da su svi svrstani u jedinstvenu kategoriju robe.

U Boeingu procjenjuju da bi carine mogle dosegnuti vrijednost od više milijardi dolara godišnje počevši od iduće godine.

U Europskoj komisiji ističu pak da je WTO odbacio većinu američkih zahtjeva. Napominju i da je većina nedopuštenih državnih potpora istekla 2011. godine, najavaljujući da će u kratkom roku poduzeti sve preostale mjere koje traži WTO.

Podsjetili su na izdvojene pobjede u paralelnom sporu koji su pokrenuli protiv Boeinga a iz Airbusa su upozorili da bi presuda u tom sporu krajem godine mogla pokrenuti europske sankcije protiv SAD-a.

“Današnja je presuda zapravo tek polovina priče”, ističe izvršni direktor Airbusa Tom Enders.

Ako dvije se strane ne dogovore, očekuje se da će tražiti protumjere u vrijednosti više milijardi dolara godišnje. Njihova će vrijednost biti utvrđena u postupku arbitraže koji bi po neki procjenama mogao potrajati godinu dana.

U Boeingu tvrde da je Airbus dobio nedopuštenu pomoć u vrijednosti 22 milijarde dolara, uključujući 18 milijardi dolara državnih kredita.

U Airbusu osporavaju te brojke, tvrdeći da je vrijednost potpore odobrene putem spornih kredita precijenjena. Paralelno se žale na značajnu američku državnu potporu Boeingu.

You may also like

0 comments