EU ne želi financirati terorizam, no treba požuriti, teroristi neće čekati konsolidaciju

Nakon terorističkih napada Francuska od Europske unije očekuje pomoć i solidarnost. I dobit će je tako što će ministri financija Unije strože nadzirati transfere novca u svojim zemljama.

Francuski ministar financija Michel Sapin požuruje Europsku uniju: „Zemlje članice trebale bi provesti mjere koje su nužne kako bi se mogli poduzeti koraci protiv onih koji financiraju teroriste.“ Na susretu sa svojim kolegama u Bruxellesu on je ocijenio da je to sada „prioritet svih prioriteta“. „Želimo ohrabriti Europsku komisiju da već dogovoreni zakoni u zemljama članicama što prije stupe na snagu i da se što prije počnu primjenjivati u praksi.“ U svibnju, nakon napada na redakciju satiričnog tjednika „Charlie hebdo“ kao i na židovski supermarket u siječnju ove godine, Europska unija je donijela pooštreni zakon protiv pranja novca.

Zemlje članice Europske unije imaju vremena do sredine 2017. da taj zakon prenesu u svoje nacionalno zakonodavstvo. „To se mora ubrzati“, upozorio je u Bruxellesu njemački ministar financija Wolfgang Schäuble: „Teroristi nam neće učiniti uslugu i pričekati da se mi konsolidiramo.“ Tako je 28 ministara financija dalo Europskoj komisiji nalog da izradi čitav katalog mjera za nadzor i kontrolu kako bi presušili izvore financiranja terorističkih ćelija u Europi.

Ali za napade kakvi su izvedeni u Parizu, nisu potrebna velika financijska sredstva. Pored toga, još nije jasno jesu li teroristi uopće bili u kontaktu s IS-om u vezi s plaćanjem vozila, putovanja i oružja potrebnog za napade. Za sada se zna da je jedan od atentatora uzeo kredit u manjem iznosu kako bi mogao kupiti kalašnjikov. Kako bi se tako male financijske transakcije otkrile na vrijeme, prije planiranog napada, mora se osmisliti bolji sustav kontrole unutar europskog platnog prometa. Wolfgang Schäuble je ukazao da bi iz elektronskog sustava za novčane doznake mogao biti razvijen sustav za nadzor. Pored toga, svaka zemlja morala bi osnovati posebni obavještajni odjel, čija bi zadaća bila da sumnjive slučajeve prati i prosljeđuje policiji. Pri tom bi se, kako su istakli ministri financija, sve moralo odvijati brzo i temeljito. I dalje važi staro pravilo po kojem se „zaštita privatnih podataka ne smije pretvoriti u zaštitu terorista“, naglasio je Schäuble.

Ministarstvo financija SAD-a je, nakon napada od 11. rujna 2001., uvelo „Sustav za traganje i otkrivanje financiranja terorista“ (TFTP). Europske banke već godinama šalju podatke toj američkoj službi, koja, po mišljenju Europske komisije, pruža vrlo dragocjene informacije. Europske policije mogu se također obratiti američkom Ministarstvu financija kako bi dobile informacije o financijskim transakcijama sumnjivih osoba. Ali nekakav europski TFTP-sustav do sada još nije razvijen.

Njemački ministar financija ukazao je na to da Europska unija nema mogućnost sama suzbiti globalno financiranje terorističke organizacije IS-a. „Mi, međutim, s naše strane moramo učiniti sve što smo u stanju sami učiniti“, naglasio je Schäuble. Ministri financija su mjerodavni za bolju kontrolu svih platnih sustava koji se ne odvijaju preko klasičnih banaka. „Moramo se prije svega pobrinuti da otkrijemo kako se financira moguća potencijalna teroristička scena u Europi. Tu je prije svega riječ o manjim iznosima, koji se prebacuju prepaid-karticama i gotovinom.“ Po mišljenju ministara EU-a, u to pripadaju i umjetne valute kojima se trguje na internetu, a u koje pripada i bitcoin. Njih, po mišljenju stručnjaka, koriste teroristi „Islamske države“. U američkim stručnim časopisima može se pročitati da bi IS mogao izdavati i vlastitu valutu, koja ima podlogu u zlatu. Zato je, po riječima francuskog ministra financija Michela Sapina, nužno bolje kontrolirati trgovinu plemenitih metala.

Na granicama do sada nije bilo potrebno prijavljivati svote do 10.000 eura. Ta svota će u budućnosti biti manja, ali još se ne zna kolika. Pored toga, kako je najavio Schäuble, carina i policija će ubuduće pregledati gotovinu ne samo na granicama, već i u unutrašnjosti zemlje. Ipak, naglašava njemački ministar, „to ne znači da će carinici na svakom uglu zavirivati u novčanike građana“. Dodatni problem predstavljaju donacije upućene navodno umjerenim organizacijama. To je vrlo teško kontrolirati. U Njemačkoj je u međuvremenu osuđena banda sitnih kriminalaca koja je novac koji je „zaradila“ pljačkama i upadima u kuće i stanove, proslijedila „Islamskoj državi“.

Ministri EU-a su, nakon hitnog apela Francuske, željeli pokazati da su u stanju djelovati brzo i solidarno. Austrijski ministar financija Hans-Jörg Schelling primijetio je, međutim, da se radi o „kompliciranoj logističkoj realizaciji“, s obzirom na to da mnoge zakonske smjernice koje postoje moraju biti promijenjene. „Koliko poznajem situaciju ovdje u Bruxellesu, to će potrajati. Ali pričekajmo najprije da vidimo u kojoj formi će stići prijedlozi za, recimo, promjenu propisa oko pranja novca“, kaže austrijski ministar. Drugim riječima, bit će potrebno nekoliko godina da novi propisi počnu djelovati. (DW.de)

You may also like