Home Europska unija EU ne očekuje da će Cameron u utorak aktivirati članak 50 Lisabonskog ugovora

EU ne očekuje da će Cameron u utorak aktivirati članak 50 Lisabonskog ugovora

by Agencije

Europska unija ne očekuje da će britanski premijer David Cameron aktivirati meahnizam za postupak izlaska iz Europske unije na summitu u Bruexellesu u utorak, rekao je visoki europski dužnosnik u nedjelju. “Ne očekujemo da premijer Cameron u aktivira članak 50 u utorak”, rekao je o sastanku Europskog vijeća sazvanog za utorak i srijedu.

Na summitu će Cameron izvijestiti lidere o rezultatu referenduma kojim su britanski birači u četvrtak izglasali izlazak iz EU. Sastanak se trebao se održati prošli tjedan, ali je odgođen za sljedeći zbog britanskog referenduma. Europsko vijeće čine šefovi država ili vlada zemalja članica, predsjednik Komisije i predsjednik Europskog vijeća, koji predsjeda i priprema sastanke na vrhu.

Drugi europski lideri razumiju zašto Cameron, koji je nakon objave rezultata referenduma rekao da će podnijeti ostavku i ostaviti nasljedniku da aktivira članak 50, ne može već u utorak početi proces razdruživanja koji će trajati dvije godine. Europska unija, koja ne može Londonu nametnuti tu odluku, željela bi da postupak počne čim prije moguće.

Prema članku 50 Lisabonskog ugovora, zemlja koja odluči napustiti EU-u dužna je službeno obavjestiti ostale članice i nakon te službene obavjesti počinje teći dvogodišnji rok za pregovore. Međutim, Ugovor ništa ne kaže kada ta zemlja mora poslati službenu obavijest.

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz je u nedjelju zahtijevao od britanskog premijera Davida Camerona da u utorak pokrene proceduru izlaska iz EU i ocijenio da bi neko neodređeno razdoblje izazvalo dodatne nesigurnosti i u opasnost dovelo radna mjesta. “To oklijevanje, samo radi taktičke igre britanskih konzevativaca, svima nam šteti” i “Zato računamo da će britanska vlada održati svoja obećanja odmah, a summit u utorak je dobar trenutak”.

Četiri najveće zastupničke skupine Europskog parlamenta su također sastavile rezoluciju kojom pozivaju Davida Camerona da pokrene Brexit u utorak, izvijestio je njemački list Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Related Posts