EU: Ne bi trebalo zabranjivati usluge Ubera

Vlade zemalja Europske unije ne bi trebale zabraniti usluge kao što su stranica za najam stanova Airbnb ili aplikacija za naručivanje vožnje Uber, osim kao posljednji izbor, navodi EU u novim smjernicama kojima nastoji spriječiti pritiske na takve nove usluge.

U smjernicama Europska komisija navodi da sva ograničenja zemalja članica EU-a vezana za nove internetske usluge moraju biti opravdana i razmjerna javnom interesu o određenom pitanju. “Sveukupna zabrana obavljanja djelatnosti predstavlja krajnju mjeru koja bi trebala biti primijenjena samo ako i gdje se ne mogu koristiti manje restriktivni zahtjevi za zadovoljavanje javnog interesa”, navodi se u nacrtu dokumenta, u koji je Reuters imao uvid.

U slučaju internetskih stranica za iznajmljivanje stanova kao što je Airbnb, Komisija navodi da je zabrana kratkoročnog najma stanova “teško opravdati” . Smjernice su dobra vijest za Uber i Airbnb koji su u nekim gradovima suočeni s izravnom zabranom ili ograničenjima jer se postojeći igrači na tržištu žale na nelojalnu konkurenciju. Airbnb je osnovan 2008. godine, a Uber godinu dana kasnije, oba u San Franciscu, te se od samih početaka suočavaju s regulatornim ograničenjima širom SAD-a, a u novije vrijeme i u drugim državama.

Obje tvrtke postale su omiljena meta lokalnih dužnosnika i konkurentskih tvrtki u Europi gdje je snažna tradicija društvenog nadzora. U “gospodarstvu dijeljenja” korisnici koriste internet za ugovaranje usluge, kao što su taksi vožnje pa su vozači amateri velika konkurencija profesionalnim taksistima. Iznajmljivanje stanova i kuća putem internetske usluge smanjuje, pak, potražnju za smještajem u hotelima.”Te usluge mogu potpasti pod nekoliko sektora, te pod regulatorna ograničenja sviju njih”, poručila je Komisija.

Primjerice Uber sebe smatra samo digitalnom uslugom koja povezuje vozača i putnika, za razliku od usluge prijevoza koje potpadaju pod pravila o kvalifikaciji vozača, cestovnih pravila i osiguranje. Najviši sud EU-a donijet će odluku krajem ove ili iduće godine o tome je li Uber prijevoznička ili digitalna tvrtka. Udruge taksista prosvjeduju od 2014. protiv Ubera u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Portugalu, Španjolskoj i mnogim drugim europskim zemljama.

Prošle su godine francuske vlasti pretresle urede Ubera u Parizu zbog navodnog kršenja zakona . Uber je prošlog listopada, nakon sudskog naloga, ukinuo u Bruxelllesu svoju uslugu UberPOP koja se oslanja na neprofesionalne vozače. S druge strane, ta je tvrtka u ožujku ponovno uvela svoje usluge u Madridu, nakon povlačenja s tog tržišta 2014. zbog sudske presude.

You may also like