EU isključuje ruski plin iz zajedničke nabave

Neformalni sastanak

Ministri energetike Europske unije na neformalnom su se sastanku dogovorili isključiti ruski plin iz zajedničke nabave, objavila je Europska komisija. “Nova pravila omogućit će državama članicama i energetskim tvrtkama da zajedno kupuju plin na globalnim tržištima”, navodi se u dokumentu, prenosi TASS.

Međutim, pojam ruski plin nije jasno definiran i još uvijek nije poznato hoće li se takvim smatrati plin proizveden u Rusiji i kupljen uz pomoć posrednika ili lanca posrednika.

“Zemlje članice su se dogovorile da plinske tvrtke i tvrtke koje koriste plin u zemljama EU i Energetske zajednice dostave svoje potrebe za uvoz plina. EU će angažirati pružatelja usluga koji će izračunati agregatnu potražnju i tražiti ponude na globalnim tržištima kako bi se zadovoljila ukupna potražnja”, stoji u priopćenju.

Ovaj dogovor tek treba biti službeno usvojen tijekom zakazanog sastanka Vijeća za energiju EU planiranog za prosinac.

Češki ministar industrije i trgovine Jozef Sikela, čija zemlja do siječnja predsjeda Vijećem EU-a, rekao je nakon neformalnog sastanka da su svi razgovori o tome završeni i da će biti odobren bez ikakvih prethodnih konzultacija.

Europska unija tako će obvezati plinske tvrtke da određenu količinu plina kupuju ne izravno na tržištu, već uz posredovanje Europske komisije.

You may also like