EU i NATO osuđuju napade u Istanbulu

Europska unija i NATO snažno su u utorak osudili teroristički napad u Istanbulu u kojem je deset osoba ubijeno, a 15 ranjeno.

“Europska unija i Turska su ujedinjene protiv svih oblika terorizma. Borba protiv terorizma prepoznata je kao prioritet na summitu EU-Turska, održanom 29. studenoga 2015. i mi moramo pojačati naše napore u tom pogledu sukladno našim obvezama prema međunarodnom pravu, uključujući ljudska prava i humanitarne zakone”, kaže se u zajedničkoj izjavi visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini i povjerenika za susjedsku politiku i proširenje Johannesa Hahna. “Snažno osuđujem današnji brutalni terorisitčki napad u strogom središtu turističke četvrti u Istanbulu”, izjavio je, sa svoje strane, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. “Ne može biti opravdanja za takve napade. Svi saveznici u NATO-u ujedinjeni su protiv svih oblika terorizma”, dodao je Stoltenberg.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je za napad osumnjičen sirijski bombaš samoubojica. Turski sigurnosni dužnosnici kazali su da je velika vjerojatnost da su napad počinili militanti džihadističke skupine, takozvane Islamske države. Turska je prva meta svih terorističkih skupina u regiji i jednako se bori protiv svih njih, rekao je Erdogan.

You may also like

0 comments