Home Europska unija EU i Kuba potpisali ugovor o normalizaciji odnosa

EU i Kuba potpisali ugovor o normalizaciji odnosa

by Petra Rajković

Europska unija i Kuba potpisale su u ponedjeljak u Bruxellesu “ugovor o političkom dijalogu i o suradnji”, prvi u povijesti koji su potpisali europski blok i karipski otok koji tako normaliziraju svoje veze dva tjedna nakon smrti Fidela Castra.

Ugovor su parafirali kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez Parrilla i Federica Mogherini, visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku, u prigodi sastanka ministara vanjskih poslova 28 zemalja EU-a, izvijestio je AFP.

Kuba je dosad bila jedina latinoamerička zemlja koja nije imala ugovor o međunarodnoj suradnji s EU-om.

Odajući priznanje Federici Mogherini, kubanski ministar je podsjetio na govor Fidela Castra iz 2003. u kojemu je on izrazio zadovoljstvo zbog postojanja EU-a i eura kao “protuteže apsolutnoj hegemoniji” Sjedinjenih Država i dolara.

Ovo potpisivanje označava službeni početak novog razdoblja bilateralnih veza koji prati i odluka dvadesetosmorice da ponište tekst iz 1996. koji postavlja niz uvjeta za normalizaciju, napose na polju ljudskih prava.

Normalizacija se događa i nakon približavanja SAD-a i Kube koje je počeo američki predsjednik na odlasku Barack Obama nakon 60-godišnjeg prekida diplomatskih veza.

Federica Mogherini je krajem rujna najavila da će dvadesetosmorici predložiti da povuku “Zajedničko stajalište” iz 1996., dokument koji se smatra vrhuncem razilaženja Bruxellesa i Havane.

Da bi se ovaj političko-trgovinski ugovor koji će, navodi Bruxelles, biti “novi pravni okvir za odnose EU-a i Kube”, u cijelosti mogao primjenjivati moraju ga odobriti Europski parlament te nacionalni i regionalni parlamenti europskih zemalja.

(Agencije)

Related Posts