EU će zaštititi svoje proizvođače aluminija

Europska unija mogla bi uvesti preliminarne mjere zaštite proizvođača čelika i aluminija već u srpnju iako će puna istraga trajati šest mjeseci, kazala je za Reuters povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstrom.

“Možemo usvojiti uvodne mjere već u srpnju. To će biti tema naših razgovora. Želimo vidjeti preliminarne rezultate istrage. Ta mogućnost postoji”, kazala je Malmstrom.

Do Bruxellesa su već stigle informacije da se zbog američkih carina čelik namijenjen američkom tržištu preusmjerava u Europu.

Prema propisima Svjetske trgovinske organizacije (WTO), Europska unija može uvesti “provizorne zaštitne” carine u trajanju do 200 dana ako preliminarno utvrdi da je pojačani uvoz ozbiljno naštetio ili da prijeti opasnost da bi mogao ozbiljno naštetiti njezinim proizvođačima čelika ili aluminija.

Europska komisija pokrenula je u ožujku istragu kako bi utvrdila treba li zbog američkih uvoznih carina usvojiti mjere kako europska tržišta ne bi preplavio čelik najvećim dijelom proizveden u Aziji.

SAD je 23. ožujka uveo carine od 25 posto na uvoz čelika te od 10 posto na uvoz aluminija. Od kraja prošlog petka carine vrijede i za uvoz iz Europe.

Europska unija ocijenila ih je nedopuštenom mjerom zaštite domaće industrije prema definiciji WTO-a i uzvratila protumjerama na niz američkih proizvoda.

“Za razliku od nekih drugih, sve što mi poduzimamo do zadnjeg je zareza u skladu s WTO-ovim propisima”, naglasila je povjerenica EU-a za trgovinu.

Trgovinski ratovi nisu dobra stvar i u njima nije lako pobijediti kao što očigledno misli američki predsjednik Donald Trump a proteklih nekoliko dana pokazalo je da je krenuo “opasnim putem”, zaključila je Malmstrom.

Američki predsjednik opravdao je carine na uvoz čelika i aluminija nacionalnom sigurnošću, što je europska političarka ocijenila “vrlo inovativnim” argumentom budući da ne vidi nikakvu prijetnju u trgovini SAD-a i EU-a.

Izrazila je žaljenje što Washington i Bruxelles nisu postigli kompromis.

“Ponudili smo konkstruktivne mjere, mogući izlaz, rasprave o problemima u trgovini, o pitanjima koja muče SAD. Rekli smo također da možemo razmotriti manji trgovinski sporazum ograničen na carine, uključujući automobile i automobilske dijelove. SAD je to odbio. Sada su oni na potezu”, poručila je.

Washington razmatra i uvođenje sličnih carina na uvoz automobila, što bi po Malmstrom moglo dovesti do “još većih” protumjera nego u slučaju čelika.

“Ako se to zaista dogodi, bit će to iznimno žalosno. Takav bi potez imao velike posljedice – ne samo u Europi već širom svijeta”, naglasila je.

Američki predsjednik ujedno je prouzročio krizu u WTO-u blokadom imenovanja novih sudaca žalbenog tijela, koje će zbog toga u konačnici prestati s radom, upozorava Malmstrom.

“Ako im je to cilj, na dobrom su putu”, naglasila je europska dužnosnica, dodajući da je razgovarala s američkim trgovinskim predstavnikom Robertom Lighthizerom o pronalaženju rješenja ali da Washington zasada ne želi ništa učiniti kako bi se stvari pomaknule s mrtve točke.

Ako se sustav rješavanja sporova raspadne, ostale članice WTO-a morat će pronaći rješenje bez SAD-a, naglasila je.

You may also like

0 comments