Esmark zainteresiran za upravljanje Železarom Smederevo

Beograd – Američka kompanija “Esmark” saopštila je večeras da je zainteresovana da upravlja smederevskom Železarom, prenosi RTS.
“Ostajemo posvećeni onome što smo naveli prošlog meseca u pregovorima, napravljen je korak napred sa Srbijom i naš tim menadžera je spreman da uđe u Železaru kako bi je oživeo” , navodi se u saopštenju “Esmarka”. Ističe se da je u prethodnih 10 meseci kompanija tesno sarađivala sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem i ministrom finansija Dušanom Vujovićem, kao i sa ostalima koji su nadležni za privatizaciju, kako bi se osigurala budućnost za oko 5.300 zaposlenih u Železari.

U saopštenju se navodi je da zajedno sa partnerima u Evropi, Aziji i Južnoj Americi, “Esmark” uveren da neka treća strana ili kompanije ne bi bolje upravljala Železarom. Kako bi potvrdio interes za Železaru, James Bouchard ističe želju da se nastavi rad na konačnom dogovoru o preuzimanju smederevske Železare. “Esmark” ocenjuje da bi to moglo da se dogodi pre 1. januara 2016. godine, što bi bilo slično sa iskustvom Srbije sa kompanijom US Steel, koja se uključila u menadžment Železare nekoliko meseci pre privatizacije.

Pregovori Vlade Srbije sa “Esmarkom” o prodaji Železare su sredinom februara neuspešno okončani jer je, kako je objašnjeno, ponuda te kompanije bila neprihvatljiva – nije bilo garancija da će proizvodnja biti nastavljena u određenom periodu i da će biti očuvana zaposlenost. Prema odluci Vlade, raspisan je tender za izbor profesionalnog menadžmenta koji će upravljati Železarom do okončanja privatizacije, a u slučaju da i taj tender bude neuspešan, najverovatnije rešenje za Železaru je stečaj.

Cilj te kompanije je da privatizuje čeličanu do juna 2016. godine. Pregovori Vlade Srbije s “Esmarkom” o prodaji Železare su sredinom februara neuspešno okončani jer je, kako je objašnjeno, ponuda te kompanije bila neprihvatljiva – nije bilo garancija da će proizvodnja biti nastavljena u određenom periodu i da će biti očuvana zaposlenost. Po odluci Vlade raspisan je tender za izbor profesionalnog menadžmeta koji će upravljati Železarom do okončanja privatizacije, a u slučaju da i taj tender ne bude uspešan, najverovatnije rešenje za Železaru je stečaj.

Tačan broj kompanija koje su zainteresovane da upravljaju Železarom u Smederevu biće poznat u subotu, izjavio je danas minsitar privrede Željko Sertić i dodao da da je za to zainteresovan veći broj kompanija. Upitan da li je tačno da je americka kompanija Esmark zainteresovana da upravlja smederevskom Železarom, kako je preneo RTS, Sertić je za tu televizuju rekao da će to biti moguće ako Esmark plati deo koji je konkursom predviđen i potpiše ugovor o tajnosti, a da će se u subotu znati tačan broj zaintersovanih kompanija. “U subotu ćemo imati tačan broj zainteresovanih kada bude zasedala komisija. Ono što je dobro je to da imamo veći broj kompanija zaintersovanih i što je konkurencija velika i što ćemo moći da razgovaramo na pravi način sa kompanijama u ovoj oblasti u narednom periodu na koji način da se Železara najbolje vodi”, poručio je Sertić.

Inače, pregovori Vlade Srbije sa Esmarkom o prodaji Železare su sredinom februara neuspešno okoncani. Prema odluci Vlade, raspisan je tender za izbor profesionalnog menadžmenta koji će upravljati Železarom do okončanja privatizacije. Sertić je, govoreći o reformi javnih preduzeća, za RTS kazao da je u decembru vlada donela akcione planove za reformu EPS-a i Železnica Srbije a da će za mesec i po ili dva to učiniti i za Srbijagas i Puteve Srbije. “To su prvi ozbiljni koraci koje smo uradili na reformi javnih preduzeća”, rekao je on ističući da je u EPS-u predviđeno smanjenje broja direktora i sektora.

Ista slika će biti i za Železnice i može se očekivati puno posla, rekao je Sertić. On je kazao da su se razmatrali i planovi poslovanja velikog broja javno-komunalnih preduzeća, kojih ima oko 700 i već za ovu godinu načinjene su uštede od 300 miliona evra, kazao je ministar. Sertić je kazao da će se sindikati baviti pitanjem potreba za smanjenje ili otpuštanje radnika, a da će vlada “kroz različite procese primeniti mere da oni koji treba da rade i koji ostvariuju svoj efektivan rad u ukupnom poslovanju preduzeća treba da budu nagrađeni za taj posao kroz razližite mere, a oni koji nemaju sposobnosti i znanja moraće da potraže posao na nekom drugom mestu”.

Upitan za preduzeća u restrukturiranju Sertić je kazao da su već oko 31. januara obezbeđeni akcioni planovi i pokrenuti socijalni programi. “Do kraja februara smo za preduzeća koja nemaju zaposlene pokrenuli pokretanje stečajnog postupka pred sudovima”, kazao je Sertić dodajući da je trenutno u postupku priprema dokumentacije za ostala preduzeća. Ministar je kazao da je obaveza i da se do kraja godine reši društveni kapital. Kako je kazao, posao restrukturiranja preduzeća je komplikovan i nije jednostavan ali je najvažnije što je za sve radnike koji budu želeli da odu ili ostanu bez posla obezbeđen socijalni program.

Govoreći o kapitalnim projektima, on je kazao da bi voleo da ministarstvo ima veći budžet u tom delu i da može da da veći doprinos kroz investicione projekte i obezbeđenje bolje poslovne infrastrukture za gradove i opštine.