Eskalacija situacije u Siriji, NATO poziva na smirivanje

Zabrinutost
Predsjednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Tayyip Erdogan, izrazili su u petak zabrinutost zbog eskalacije sukoba na sjeverozapadu Sirije nakon što su turske vojne snage u napadima sirijske vojske uz rusku potporu iz zraka pretrpjele teške gubitke.

Nakon što je turska strana pretrpjela najveće gubitke u jednom napadu od početka intervencije u Siriji 2016., Ankara je je pozvala u pomoć međunarodnu zajednicu, prijeteći novim priljevom izbjeglica u Europu.

U četvrtak su u području Idliba u napadu sirijskih snaga poginula 33 turska vojnika, a kako javlja Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), Turska je uzvratila pri čemu je poginulo 16 sirijskih vojnika.

Zbog ozbiljnosti situacije Putin i Erdogan su u telefonskom razgovoru izrazili “ozbiljnu zabrinutost” stanjem u Idlibu i kazali da će razmotriti mogućnost održavanja novog zajedničkog samita. “Obje strane su naglasile potrebu poduzimanja dodatnih mjera kako bi se normalizirala situacija na sjeverozapadu Sirije”, kaže se u priopćenju Kremlja.

Zbog pogoršanja humanitarne situacije uslijed sirijske ofenzive, s više stotina poginulih civila i skoro milijun raseljenih posljednjih mjeseci, Ujedinjeni narodi su pozvali na prekid vatre, dok je Europska unija izrazila zabrinutost zbog mogućeg većeg međunarodnog vojnog sukoba u Siriji, a u međuvremenu razmišlja, kako je rekla, o “svim mjerama” kojima bi se zaštitila.

Čelnik NATO saveza Jens Stoltenberg pozvao je u petak Rusiju i Siriju da zaustave svoju ofenzivu na Idlib te je istaknuo da je vojni savez solidaran sa svojom članicom Turskom koja je u zračnom napadu sirijskih snaga izgubila 33 vojnika.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izrazio je Turskoj “sućut” zbog gubitka vojnika i kazao da će Moskva učiniti sve kako bi zajamčila njihovu sigurnost. Ranije je ruski ministar obrane kazao da su turski vojnici poginuli jer su se našli “među borbenim jedinicama terorističkih skupina”.

Erdogan se od tog napada još uvijek nije oglasio, no turski tisak piše o šoku i bijesu, a neki mediji bliski vlasti pozvali su na “osvetu”. Moskva je u petak uz sirijsku obalu poslala i svoju crnomorsku flotu s dva ratna broda, naoružana raketama Kalibr. Osim razgovora s Putinom, Erdogan će, kako je objavila turska strana, razgovarati s čelnicima SAD-a, Velike Britanije, Francuske i Njemačke.

Čelnik NATO saveza Jens Stoltenberg pozvao je u petak Rusiju i Siriju da zaustave svoju ofenzivu na Idlib te je istaknuo da je vojni savez solidaran sa svojom članicom Turskom koja je u zračnom napadu sirijskih snaga izgubila 33 vojnika.

Sirijska vojska uz pomoć ruskih zračnih snaga pokušava osvojiti sjeverozapadnu regiju Idlib, posljednje uporište pobunjenika u devet godina dugom građanskom ratu protiv predsjednika Bašara al-Asada. Pobunjenici imaju podršku Turske. “Saveznici osuđuju nastavak neselektivnih zračnih napada sirijskog režima i Rusije u Idlibu”, rekao je Stoltenberg novinarima nakon izvanrednog susreta veleposlanika NATO-a u Bruxellesu koji je zatražila Turska. “Pozivam ih da zaustave svoju ofenzivu, poštuju međunarodno pravo i podrže napore Ujedinjenih naroda prema mirnom rješenju”, dodao je Stoltenberg, pozvavši na povratak na primirje iz 2018. kako bi se Idlibu pružila humanitarna pomoć.

Turska je u petak zatražila hitan sastanak NATO-a nakon eskalacije sukoba u Siriji. Prema Članku 4, svaka članica može u bilo kojemu trenutku zatražiti konzultacije ako smatra da je “ugrožen njezin teritorijalni integritet, politička neovisnost ili sigurnost”.

Sirijski građanski rat proteklih se mjeseci ponovno rasplamsao, a nakon zračnog napada u četvrtak jedan je turski dužnosnik rekao kako Ankara više neće zaustavljati izbjeglice na putu prema Europi. EU se oslanja na Tursku da zaustavi migrantski val nakon što je od 2015. u Europu stiglo više od milijun ljudi s Bliskog istoka, potaknuvši političku krizu u Europi. U četvrtak su u zračnom napadu sirijskih snaga poginula 33 turska vojnika.

Rusko ministarstvo obrane u petak je objavilo kako su turske snage pogođene artiljerijskim napadom sirijskih snaga koje su pokušavale odbiti ofenzivu pobunjenika, prenosi novinska agencija RIA. U izvještaju se tvrdi kako Ankara nije obavijestila Moskvu o prisutnosti svojih vojnika na tom području, iako svakodnevno komunicira s ruskom vojskom. Moskva je u petak uz sirijsku obalu poslala i svoju crnomorsku flotu s dva ratna broda, naoružana raketama Kalibr.

You may also like

0 comments