Eskalaccija trgovinskog rata srušila cijene nafte

Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod razine od 75 dolara, pritisnute eskalacijom trgovinskog spora između Sjedinjenih Država i Kine koja je potaknula rasprodaje na svjetskim tržištima.
Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala 62 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 74,72 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 1,08 dolar nižoj cijeni, od 64,77 dolara.

Trgovci naftom pozorno prata trgovinski spor SAD-a i Kina i njihove nove prijetnje carinama, koje bi mogle obuhvatiti ​​i naftne proizvode. Peking je tako poručio da bi mogao uvesti 25-postotne carine na uvoz američke nafte koji raste od prošle godine, približivši se razini od gotovo milijardu dolara mjesečno.

U savjetodavnoj tvrtki specijaliziranoj za energetiku Wood Mackenzie upozorili su da će Sjedinjene Države “teško pronaći alternativno tržište veliko kao Kina”. Ta azijska zemlja po njima apsorbira oko 20 posto ukupnog američkog izvoza nafte.

Zbog spora dva ekonomska diva cijene kineskih dionica potonule su na najnižu razinu u gotovo godinu dana a pod pritiskom su se našli i europski burzovni indeksi i cijene industrijskih sirovina, poput bakra i nikla.

Cijene sirove nafte također pogađaju očekivanja da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihov partner Rusija postupno povećati proizvodnju kako bi nadoknadili smanjenu opskrbu iz Venezuele i moguće smanjenje iranskog izvoza zbog američkih sankcija.

OPEC i skupina neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju, ograničava proizvodnju od početka prošle godine za 1,8 milijuna barela dnevno kako bi podržali cijene. Krajem tjedna sastat će se u Beču kako bi raspravili o strategiji opskrbe.

Globalna potražnja za naftom trebala bi ostati snažna u drugoj polovici godine, prognozirao je ovog tjedna tehnički odbor OPEC-a, sugerirajući da bi tržište moglo apsorbirati povećanu proizvodnju grupe.

Neki pak analitičari predviđaju pojačane oscilacije cijena u iduća dva dana s obzirom na nagovještaje podjela među članicama naftnog kartela. “OPEC je podijeljen ili se upravo dijeli”, upozorava Greg McKenna iz brokerske kuće AxiTrader, tvrdeći da Iran, Irak i Venezuela “pokušavaju uložiti veto na povećanje proizvodnje”.

“U ime dugoročnog odnosa Saudijaca i Rusije OPEC bi mogao biti potisnut na drugo mjesto”, špekulira McKenna. Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je u ponedjeljak cijena barela referentne košarice njegove nafte iznosila 71,09 dolara, te je u odnosu na prethodni dan pala 1,70 dolara.

You may also like

0 comments