Erjavec sada mora podnijeti ostavku

Sugestije slovenskoga tiska od prije tjedan dana da bi ministar vanjskih poslova Karl Erjavec trebao podnijeti ostavku zbog nespretnog menadžiranja arbitražne krize s Hrvatskom pojačane su odlukom predsjednika ICJ-a Ronnyja Abrahama da odstupi s mjesta slovenskog arbitra, a ljubljansko “Delo” u četvrtak otvoreno piše da bi Erjavec trebao dati ostavku.

“Ako je nedavni pristanak Abrahama privremeno amnestirao Erjavca od političke odgovornosti, onda je sada Abrahamova ostavka otklonila te rezerve. Drugim riječima, premijer Miro Cerar trebao bi Erjavcu jasno i glasno priopćiti da je došlo vrijeme da otiđe s položaja i posveti se svojoj stranci umirovljenika”, navodi vodeći slovenski list.

Zbog nekonzistentnosti slovenske vanjske politike i Erjavčevih samodopadnih javnih izjava ugroženi su slovenski nacionalni interesi i arbitražni postupak, pa su “i slovenske dosadašnje saveznice iznenada postale pasivne”, navodi “Delo”.

List žestoko kritizira i hrvatsku vanjsku politiku i “demonstraciju mišića” na mimohodu u Zagrebu navodeći da je riječ o nacionalizmu koji može ugroziti stabilnost regije.

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u srijedu da mu nisu jasni razlozi Abrahamove ostavke, te da Europska komisija ne smije dopustiti Hrvatskoj da “samovoljno i jednostrano” izađe iz arbitraže.

Slovenski tiskani i elektronički mediji navode da Ljubljana i nakon Abrahamove ostavke ima na raspolaganju niz mjera kojima “može zagorčati život Hrvatima”, pa i blokirati njihov ulazak u Schengenski prostor i Europsku monetarnu uniju (EMU).

Bivši ministri vanjskih poslova Ivo Vajgl i Dimitrij Rupel izjavili su sinoć u analizi najnovijeg razvoja događaja s arbitražom da bi Slovenija morala zaštititi svoje strateške interese formiranjem širokog strateškog vijeća koje bi okupilo sve nacionalne snage bez obzira na stranačku boju.

Rupel je pri tome u razgovoru za prvi program Slovenske televizije kazao da je slovenska “stvar” u morskom razgraničenju s Hrvatskom pravedna, ali da se ne može oteti dojmu da njezina vanjska politika nije dobro sinhronizirana.

Stanje nakon Abrahamove ostavke komentirao je u razgovoru za treći program Slovenske televizije dr. Marko Pavliha, nekadašnji ministar prometa i profesor trgovačkog pomorskog prava na Fakultetu za pomorstvo u Portorožu.

Pavliha je kazao da bi Slovenija sada mogla stupiti u tješnje odnose sa Srbijom, Crnom Gorom i BiH koje također imaju neriješene teritorijalne sporove s Hrvatskom i nadaju se da bi to moglo biti riješeno arbitražom, ali da i postojeći arbitražni sporazum iz kojega je Hrvatska najavila izlazak omogućuje “mali manevarski prostor” da se rješenje postigne bilateralno i da se odustane od arbitraže.

U tom bi slučaju, ocijenio je Pavliha, Slovenija trebala inzistirati na tzv. parafiranom sporazumu Drnovšek-Račan, što je bio “minimum minimuma” slovenskih zahtjeva, naveo je Pavliha.

HDZ-ovo Predsjedništvo u Zadru, u Sportskoj dvorani na Višnjiku, usvojilo je Deklaraciju o vraćanju života Hrvatskoj, kojom se obvezuje poduzeti sve kako se ne bi ostvarile najave da će Hrvatska 2100. godine imati samo 2,5 milijuna stanovnika. “Riječ je o strateškom pitanju, smatramo da o toj temi treba povesti svekoliku javnu raspravu, da hrvatski narod postane svjestan koliko je to bitno. Uz gospodarsku, demografska obnova definitivno postaje ključno pitanje hrvatske budućnosti. Raspravljali smo i o mogućim mjerama i stavljanju obitelji u središte pronatalitetne politike, povratku iseljeništva, nizu poticajnih proračunskih mjera, razvoju sela i uravnoteženom razvoju Hrvatske u kojoj svako mjesto mora biti jednako kvalitetno za razvoj”, kazao je Jandroković.

Novinare je zanimao i stav HDZ-a na ostavku Ronnyja Abrahama, kojeg je Slovenija u srpnju imenovala novim sucem Stalnog arbitražnog suda u Haagu, na što je Jandroković odgovorio kako je to dokaz da je arbitražni sporazum mrtav. “HDZ je otpočetka tražio da Hrvatska istupi iz tog sporazuma jer je Slovenija učinila nedopuštene i nelegalne poteze, pa je jasno da je sporazum nakon toga mrtav. Izlaskom francuskog arbitra iz Arbitražnog suda samo se potvrđuje da sporazum više nema smisla i da je time i Arbitražni sud završio sa svojim radom”, poručio je Jandroković.

Sve državne institucije, od Vlade do predsjednice Republike, pozvao je da učine sve kako bi se pomoglo Tomislavu Salopeku, hrvatskom državljaninu koji je otet u Egiptu i kojemu Islamska država prijeti smaknućem.

You may also like