Erjavec razgovarao s gospodarstvenicima o arbitraži i kontroli granice

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec u ponedjeljak je u Kopru o pitanjima gospodarske diplomacije govorio skupini slovenskih lokalnih gospodarstvenika te istaknuo velike slovenske prednosti na području pomorskog prometa i logistike, osvrnuvši se pritom i na neka otvorena pitanja s Hrvatskom.

Erjavec je ponovo istaknuo da nisu točna nagađanja hrvatskih medija kako je jedna njegova izjava od prije par mjeseci, o teškoćama koje bi turisti sa sjevera mogli imati pri prijelazu granice ako se granični prijepor s Hrvatskom ne riješi, bila najava zastoja na granici zbog sustavnih kontrola schengenske granice. “U ovom je trenutku jasno da Hrvatska očekivanu presudu arbitraže ne misli poštovati, ali će odluka arbitara biti donesena te ja mislim da će je i Hrvatska prije ili kasnije morati poštovati iako se to neće dogoditi preko noći”, kazao je Erjavec, istaknuvši da tako smatra jer je arbitražni sporazum “potpisan pod okriljem Europske unije”.

“Poštovanje odluka međunarodnih sudbenih tijela jedan je od glavnih postulata međunarodnog prava”, kazao je Erjavec slovenskim gospodarstvenicima u Kopru. Kao što je poznato, Hrvatska je istupila iz arbitražnog procesa, nakon jedinstvene odluke Sabora prije dvije godine, zbog toga što arbitražni sporazum drži kompromitiranim sa slovenske strane i predlaže razgovore da se granični prijepor riješi jer spor smatra bilateralnim pitanjem, na što Ljubljana za sada ne pristaje.

Slovenija međutim ustraje u stajalištu da se arbitraža mora nastaviti i završiti obvezujućom presudom za obje strane i govori da je arbitraža proces iz kojega se ne može jednostrano istupiti, osobito jer mu je “jamac” Europska unija. Erjavec će prema najavama slovenskih medija u utorak boraviti u Njemačkoj u radnom posjetu, ali program njegova posjeta nije objavljen. Erjavec je tijekom radnog posjeta Vatikanu prošlog mjeseca kod Svete Stolice lobirao da podrži arbitražu i očekivanu odluku arbitara.

Što se tiče sustavnih pojačanih kontrola na granici s Hrvatskom, Erjavec je u Kopru istaknuo da je to vanjska granica Schengenskog prostora te da se Slovenija mora držati mjera predviđenih europskom uredbom i promijenjenim schengenskim zakonikom, do čega je došlo radi povećanja sigurnosti, te da to nije ni u kakvoj vezi s njegovim izjavama o teškoćama turista koji odlaze u Hrvatsku ako se ne nađe rješenje za granični prijepor i ako zato dođe do napetosti.

Slovenski je ministar kazao kako je istina da zbog sustavnog nadzora granice štete trpe i slovenski gospodarstvenici, te da su na granici u kolonama zadnjih tjedana čekali i slovenski državljani “Ali, schengenski režim moramo poštovati jer ako ga ne bi poštovali i ako bi se dogodilo da nas zato isključe iz Schengenskog prostora, i naše bi izvozno orijentirano gospodarstvo pretrpjelo velike štete”, kazao je šef slovenske diplomacije Erjavec.

Slovenski premijer Miro Cerar ogradio se u ponedjeljak od postupaka Joška Jorasa, slovenskog državljanina koji živi u Hrvatskoj, a već niz godina provokacijama izaziva neprilike lokalnim vlastima u općini Buje, tvrdeći da se nalazi na slovenskom teritoriju.

Na pitanje novinara što misli o tome što da je protiv Jorasa u Hrvatskoj ovih dana uložena prekršajna prijava jer je iskopao 20 metara kanala na javnom putu uz granični prijelaz Plovanija, gdje ima kuću, navodno se pokušavajući spojiti na slovenski vodovod, Cerar je kazao da Slovenija nikoga ne potiče na izazivanje incidenata. “Ako se na granici nešto događa, u tome Slovenija kao država ne sudjeluje. Zadnje što bismo napravili je bilo kakvo izazivanje incidenata”, kazao je Cerar.

“Borac za slovensku južnu granicu”, kako su Jorasa svojedobno nazivali slovenski mediji, za kuću je sve dozvole u vrijeme Jugoslavije dobio od hrvatskih vlasti u općini Buje, ali je nakon osamostaljenja počeo govoriti da se radi o spornom teritoriju i da granice nema jer nije sklopljen granični sporazum.

Na svoju je kuću svojedobno stavio veliki natpis “Tudi tukaj je Slovenija” (I ovdje je Slovenija) i izvjesio slovensku zastavu, u čemu ga je podržavala tada jaka Slovenska pučka stranka (SLS). Kako su u ponedjeljak objavili slovenski mediji, nije točno da se Joras pokušava spojiti na vodovod u Sloveniji jer slovenski priključak već ima, nego želi postaviti nove cijevi jer su stare dotrajale, a to su potvrdili i u Piranskom vodovodu.

You may also like

0 comments