Erjavec i Darmanović potvrdili odlične odnose Slovenije i Crne Gore

Odnosi između Slovenije i Crne Gore su odlični i prijateljski, ocijenili u srijedu u Ljubljani ministri vanjskih poslova dviju država Karl Erjavec i Srđan Domanović, koji je zahvalio domaćinima na potpori koju pružaju njegovoj zemlji na putu u EU i NATO.

“Slovenija podržava što brže približavanje država zapadnog Balkana euroatlantskim integracijama”, kazao je Erjavec na konferenciji za novinare nakon susreta s crnogorskim kolegom, dodavši da je taj proces povezan sa stabilizacijom prilika u regiji.
Prema njegovim se riječima Crna Gora na putu prema euroatlantskim ustanovama posebno iskazala, što je potvrdila i europska povjerenica Federica Mogherini, a Slovenija podržava i da Crna Gora u pregovorima s EU-om zatvori poglavlje 30 koje se odnosi na vanjskopolitičke odnose.
“Slovenija i Crna gora predstavljaju stabilnost šire regije,” kazao Erjavec.
To je potvrdio i Darmanović, rekavši da su suradnja te zajednički mir i stabilnost Balkana važni ne samo za stabilnost regije, nego i za budućnost Europske unije, te je zahvalio Sloveniji što je u procesu napredovanja pomogla Crnoj Gori.
“Na pridruživanje EU-u i NATO savezu u Crnoj Gori ne gledamo kao na članstvo u nekom privilegiranom klubu, nego kao uklapanje u demokratsku zajednicu i konačno usmjerenje prema Zapadu”, kazao je Darmanović.
“Svi koji su na referendumu glasovali za samostalnu Crnu Goru znali su da će Crna Gora jednom biti članica Europske unije”, kazao je šef crnogorske diplomacije.
Razgovaralo se i o jačanju gospodarske suradnje, a prema nekim podacima međusobna robna razmjena lani je dostigla skoro 100 milijuna eura, a i dalje raste.
Posebne šanse vide se u suradnji na području turizma i u ekološkim projektima, a planiraju se i sastanci međudržavnog povjerenstva za gospodarsku suradnju, te zajednički sastanak dviju vlada.
Erjavec i Darmanović izrazili su zajedno i zabrinutost nekim napetostima u regiji, te zaoštrenim odnosima pojedinih država.

Darmanović je najavio da će, u znak zahvalnosti Sloveniji što je Crnu Goru na tom putu podržavala, u Podgorici biti postavljen spomenik Francu Prešernu, slovenskom pjesniku i autoru teksta nacionalne himne.
Spomenik crnogorskom pjesniku i državniku Petru Petroviću Njegošu u Sloveniji već postoji, a njegovi ime nosi i jedna ulica u Ljubljani.

Crnogorskog ministra primit će i premijer Miro Cerar, te predsjednik države Borut Pahor, a o vojnoj suradnji govorit će i s ministricom obrane Andrejom Katič.

(Agencije)

You may also like