Ericsson očekuje gotovo dvostruko veći broj pretplata do 2022.

Pretplate povezane s ‘pametnim’ telefonima gotovo će se udvostručiti do 2022. godine, utirući put osam puta većem rastu mobilnog podatkovnog prometa, procijenili su u utorak u švedskom proizvođaču telekomunikacijskih mreža Ericssonu.

U švedskoj kompaniji ističu da mobilni podatkovni promet kontinuirano raste, potaknut većim brojem pretplata povezanih s ‘pametnim’ telefonima i većim obujmom podatkovnog prometa po tim pretplatama, ponajprije zbog učestalih pregleda video zapisa na mobilnim telefonima.

Procjenjuju da bi do kraja 2022. pretplate vezane s ‘pametnim’ telefonima trebale dosegnuti 6,8 milijardi, u odnosu na 3,9 milijardi koliko bi ih širom svijeta trebalo biti zabilježeno u 2016. godini. U lipnju su pretplate do kraja 2021. procijenjene na 6,3 milijarde.

Najveća je razlika u odnosu na lipanjsko izvješće po Ulfu Ewaldssonu, voditelju strategije i tehnologije u Ericssonu, skok broja pretplatnika na usluge u mreži nove generacije (5G) na 550 milijuna do kraja 2022. godine, s procijenjenih 150 milijuna u 2021. godini.

“Predviđamo da će 25 posto tih pretplatnika biti u Sjevernoj Americi, a 10 posto u Aziji”, kazao je Ewaldsson.

Prva 5G mreža bit će lansirana krajem 2017. godine, a u Ericssonu planiraju prodavati opremu za nove mreže “u većem obujmu” u 2018. godini, dodao je Ewaldsson.

Napominje također kako će Ericsson unaprijediti učinkovitost i tehnologiju kako bi se uspješno nosili s povećanjem mobilnog podatkovnog prometa za oko 40 do 50 posto godišnje, unatoč gotovo pa stagnaciji investicija telekomunikacijskih operatera u infrastrukturu.

(Agencije)

You may also like