Erdogan u Njemačkoj, je li na pomolu pomirenje?

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njemačka kancelarka Angela Merkel sastaju se u petak u pokušaju da okrenu novu stranicu nakon dvogodišnjih napetosti, što predstavlja kontroverzan i složeni zadatak za Merkel već suočenu s unutarnjim političkim turbulencijama.
Nakon vojnih počasti i susreta u četiri oka, predviđa se zajednička novinska konferencija sredinom dana u Berlinu. Sa strane oporbe, prosvjedi turskih i kurdskih skupina predviđaju se u petak popodne u Berlinu a u subotu u Koelnu gdje bi Erdogan trebao otvoriti novu džamiju. Policija je raspoređena u velikom broju da spriječi svaku eskalaciju.

“Ako ima stvari za kritizirati u političkom sustavu bit će kritizirane, ja ću to učiniti ali to ne znači da ne želim stabilnu Tursku”, upozorila je Merkel u javnoj raspravi u četvrtak navečer spominjući prvenstveno “stanje ljudskih prava” u Turskoj.  Turski predsjednik dolazi s “vrlo konkretnim očekivanjima” spram Berlina, poglavito sudjelovanja u njegovoj borbi protiv pristaša propovjednika Fethullaha Gulena.

Glavni cilj turskog predsjednika Recepa Tayipa Erdogana prilikom posjete Njemačkoj je “u potpunosti ostaviti iza nas fazu odnosa iz prethodnih godina”. Na relaciji između Berlina i Ankare naime već godinama napetost neprekidno raste.

Tako je primjerice turska vlada ograničila pristup njemačkih političara zračnoj bazi Incirlik u kojoj su bili stacionirani njemački vojnici u okviru NATO-a, hapšeni su njemački državljani u Turskoj, a svojedobno je Erdogan osobno optužio njemačku vladu da koristi “nacističke metode”. A to su samo neke od mnogih konfliktnih točaka. No u središtu spora dviju zemalja su u stvari autokratske tendencije Erdoganove vlade.

Sada se, međutim, Turska ponovo pokušava okrenuti ka Njemačkoj i Europi. Ankara se nada kako će joj Berlin i Bruxelles moći pomoći u ponovnoj stabilizaciji zemlje, nakon što su porasle napetosti između Turske i SAD-a zbog neslaganja oko Sirije, uhićenja američkog pastora u Turskoj i kasnijih ekonomskih sankcija. I Berlin i Ankara žele unaprijediti međusobne odnose. Erdoganova posjeta od 27. do 29. rujna bi mogla biti prvi korak u tom pravcu. Međutim, njemačka vlada nema velika očekivanja. Glasnogovornik za vanjsku politiku parlamentarne frakcije CDU-CSU (Unije) Jürgen Hardt želi da Erdogan pokaže “da vjeruje u europske vrijednosti, slobodu mišljenja i nezavisnost pravosuđa”.

No to približavanje će biti moguće samo ako se njemački državljani, koji se nalaze u turskim zatvorima, puste na slobodu. Prema podacima Ministarstva vanjskih poslova riječ je trenutno o pet osoba.

Turska ekonomska situacija će tokom Erdoganove posjete Njemačkoj biti ključna tema. Turski predsjednik zastupa tezu da je, kako sam kaže, ekonomija njegove zemlje dovoljno jaka da samostalno prevlada trenutnu krizu. Ipak, slaba valuta, velika inflacija i visoka stopa nezaposlenosti pokazuju nešto sasvim drugo. No i Njemačka je također zainteresirana za oporavak turske ekonomije. “Do određene mjere je Turska sistemski relevantna, za njemačku vladu je ona ‘prevelika da bi propala‘- barem u to vjeruje predsjednik Erdogan”, rekao je Kristian Brakel, stručnjak za Tursku pri Fondaciji Heinrich Böll. “Turska želi odnos koji se zasniva prvenstveno na privrednoj suradnji u zamjenu za suradnju u segmentu sigurnosti, poput primjerice tretmana džihadista koji se vraćaju iz Sirije i Iraka. To je možda i jedina vrsta odnosa koje možemo trenutno imati s Turskom.”

Što se mora dogoditi da se poboljšaju ekonomski odnosi između Berlina i Ankare? Jürgen Hardt kaže kako Turska mora osigurati da se njemačke firme ne moraju brinuti za sigurnost svojih lokalnih uposlenika: “[Erdogan] mora prihvatiti da investitori žele pravnu sigurnost i poštivanje ljudskih prava svojih lokalnih suradnika”, stoji u analizi DW-a.

You may also like