Erdogan: Turska nikada nije hvalila turski stil upravljanja

Ured turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana objavio je u petak da su mediji pogrešno interpretirali predsjednikovu izjavu o Hitlerovoj Njemačkoj kao učinkovitom predsjedničkom sustavu u unitarnoj državi.

Ured je reagirao na lavinu kritika u Turskoj i inozemstvu koju je Erdogan izazvao u četvrtak kada je pri povratku iz Saudijske Arabije na pitanje je li u Turskoj moguć izvršni predsjednički sustav, a da se istodobno zadrži unitarna struktura države, odgovorio: “Već postoje primjeri u svijetu. Vidite to u Hitlerovoj Njemačkoj”.  Erdogan, koji više od desetljeća kreira tursku politiku, želi da predsjednik dobije izvršne ovlasti kako bi se uspostavio predsjednički sustav . “Neprihvatljivo” je predsjednikove izjave uzimati kao “pozitivno referiranje na Hitlerovu Njemačku”, objavio je ured u petak i podsjetio na Erdoganove ranije osude holokausta i antisemitizma.

Erdogan je samo htio reći da predsjednički sustav može postojati u unitarnoj državi s jakom centraliziranom vladom i u državi s federalnim uređenjem, navodi ured. “Ako se sustav zlorabi može voditi lošem upravljanju i posljedica je katastrofa kakva je bila Hitlerova Njemačka… Važno je nastaviti pošteno upravljanje koje služi naciji”, navodi se u izjavi koju je prenio dnevnik Zaman.

You may also like

0 comments