Erdogan spreman na izgradnju kanala Istanbul

Turski mega projekt, izgradnja kanala „Istanbul“ – 43 kilometra duga vodena arterija koja bi povezivala Crno more i Mramorno more, – ide dalje.
Add content here
 Tako je barem u subotu najavio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, kazavši, kako se ta zemlja aktivno priprema za početak njegove izgradnje. Taj bi skupi projekt, prema zamisli turske vlade, bio alternativa sadašnjem, prirodnom morskom tjesnacu Bosporu koji je prometno preopterećen i sve više predstavlja opasnost i po sam grad Istanbul – megapolis i jedini grad na svijetu koji se proteže na dva kontinenta, Europu i Aziju.

„S obje strane kanala bit će izgrađena dva nova grada. To je najveći projekt u turskoj povijesti i ima stratešku važnost za zemlju. Mi smo spremni za njegovu realizaciju“, izjavio je Erdogan na skupu turske vladajuće Stranke pravde i razvoja.

Taj je projekt prvi put spomenut 2011.g. od strane Erdogana koji je u to vrijeme bio turski premijer. Kanal „Istanbul“ bio bi najveći projekt uoči 100-te godišnjice Republike Turske, koja se obilježava 2023.g. Kanal, koji bi prolazio paralelno s Bosporom, počet će se graditi još ove godine.

Kako je Turskoj zbog poremećenih odnosa sa SAD-om i Zapadom u cjelini otežan pristup njihovim financijskim institucijama, ta se zemlja suočava sa složenim gospodarskim i kreditno-monetarnim problemima. Međutim, Ankara se i u tom smislu sve više okreće na Istok, odakle joj stižu uhu ugodna obećanja. Tako je, što se infrastrukturnih projekata tiče, na nedavno održanom summitu grupacije država BRIKS u Južnoafričkoj Republici, Kina Turskoj obećala dodijeliti određene kredite.

You may also like

0 comments