ERDOGAN SE IGRA NJEMAČKOM VATROM?

Turski predsjednik sječe granu na kojoj sjedi. Jer Turska je i te kako gospodarski ovisna o Njemačkoj pa će ju sigurno pogoditi najnovije oštrije mjere njemačke vlade.
]S obzirom na sve veće napetosti u njemačko-turskim odnosima, njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel je najavio “novi smjer” u politici savezne vlade prema Ankari. Među predviđenim mjerama su i stroža upozorenja njemačkim građanima da ne putuju u Tursku. “Ne možemo drugačije”, rekao je Gabriel i podsjetio na uhićenja njemačkih državljana u Turskoj.

U okviru tog “novog smjera” preispituje se i dodjela državnih jamstava kod njemačkih investicija tvrtki u Turskoj. “Ne može se nikome savjetovati ulaganje u jednu zemlju ako tamo više nema pravne sigurnosti i u kojoj se čak tvrtke, potpuno nevine tvrtke, dovodi u vezu s teroristima”, naglasio je Gabriel u Berlinu. Naime, Ankara je sastavila popis stranih tvrtki, među kojima su i brojne njemačke, koje navodno potpomažu teroriste u Turskoj.

Sve te mjere bi stvarno mogle biti oprobano sredstvo za vršenje pritiska na Tursku i njezinog malog sultana. Većina analitičara vjeruje da su Njemačka i cijeli EU ovisni o Turskoj jer ona drži izbjeglice dalje od Europe. No to nakon zatvaranja Balkanske rute više nije baš tako. Nasuprot tome, Turska je gospodarski i te kako ovisna o Europi. A među europskim zemljama na prvom je mjestu Njemačka, kao najvažniji trgovinski partner Turske. Deset posto turskog izvoza u vrijednosti od oko 14 milijardi eura odlazi u Njemačku. Na drugom mjestu je Velika Britanija. Tek na trećem mjestu je Irak, dok su druge, neeuropske zemlje daleko iza njih. Toliko o mogućoj novoj orijentaciji Ankare u smjeru Istoka, kao alternativi za EU.

Zbog nove politike prema Ankari njemačko gospodarstvo računa sa znatnim smanjenjem izvoza. Savez za vanjsku trgovinu (BGA) je ocijenio da će nesigurnost njemačkih poduzetnika, koja je ionako već prisutna, zbog najnovijeg razvoja situacije “još jednom rapidno porasti”.

Turska je ovisna o Njemačkoj upravo zbog toga što iz nje uvozi strojeve te elektrotehničke i kemijske proizvode, proizvedene u visoko specijaliziranim njemačkim poduzećima. Za to je teško naći zamjenu na svjetskom tržištu. Nasuprot tome, Njemačka iz Turske većinom uvozi tekstilne proizvode, što je najvažniji turski izvozni proizvod pored prehrambenih proizvoda. No odjeća se isto tako može uvoziti i iz Bangladeša ili Kine, a kod hrane ima još daleko više alternativa. Dvije brojke govore praktički sve: Njemačka je za Tursku najvažniji trgovinski partner, a Turska je na njemačkoj listi tek na 13. mjestu, piše DW

Turska redovito ima veći uvoz od izvoza pa joj je zato turizam izuzetno važan za prihod deviza. I tu su Nijemci prošle godine kao gosti bili na prvom mjestu. Ova branša ostvaruje 13 posto bruto domaćeg proizvoda i predstavlja siguran izvor prihoda. No to se počelo mijenjati prošle godine, najprije zbog terorističkih napada u Istanbulu u kojima su ubijeni i Nijemci, a onda i zbog neuspjelog puča u srpnju. Turistički sektor je doživio pravi šok: promet je prošle godine smanjen za 40 posto. 2016. je u Turskoj godišnji odmor provelo četiri milijuna Nijemaca – zvuči mnogo, ali to je skoro dva milijuna manje nego godinu dana ranije.

Erdogan: Neće nas zaplašiti

Turski predsjednik Tayyip Erdogan u petak je rekao da Njemačka neće svojim prijetnjama zastrašiti Tursku, te stao u obranu neovisnost turskog pravosuđa koje Berlin uporno kritizira. U govoru u Istanbulu također je rekao da je upozorenje njemačkog ministarstva vanjskih poslova da se ne putuje u Tursku neutemeljeno i zlonamjerno. “Ne mogu nas zaplašiti prijetnjama”, rekao je Erdogan, dodajući da je tursko pravosuđe neovisnije od njemačkoga.

Turski je predsjednik također zanijekao da je ijedna njemačka tvrtka pod istragom u Turskoj zbog terorizma, odbacujući upozorenje njemačkog ministra vanjskih poslova Sigmara Gabriela oko ulaganja u Tursku.

Jedan je njemački sigurnosni izvor rekao u petak da je Turska dala njemačkim vlastima popis od preko 680 njemačkih tvrtki koje su pod optužbom da podupiru terorizam, što je deset puta više nego su objavili mediji.

Die Zeit je u srijedu objavio da se na popisu nalaze tvrtke poput Daimlera i BASF AG-a. Berlin je, iziritiran privođenjem jednog njemačkog aktivista za ljudska prava, najavio preusmjeravanje svoje politike prema Turskoj. Pozvao je njemačke građane da budu oprezni ukoliko putuju u Tursku te zaprijetio uskraćivanjem podrške investicijama u toj zemlji.

Napetosti između Berlina i Ankare pokušao je smiriti Binali Yildrim koji je rekao da ne želi da se naruše odnosi s Njemačkom te obje strane pozvao da budu razborite.

You may also like

0 comments