Erdogan otvara novu zračnu luku u Istanbulu

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan otvara svečano u ponedjeljak u Istanbulu novu zračnu luku zamišljenu da postane “najveća na svijetu”, što je još jedan od infrastrukturnih mega projekata kojima želi promijenili Tursku otkad je došao na vlast.
Erdogan će prerezati vrpcu nove zračne luke na svečanosti koja se predviđa za 14 sati a kojoj će prisustvovati i brojni strani čelnici. Novi aerodrom koji će zamijeniti međunarodnu zračnu luku Ataturk, nedovoljnu za sadašnje potrebe, imat će u prvo vrijeme kapacitet od 90 milijuna putnika godišnje, čime će se svrstati, kako ocjenjuje svjetska organizacija za zračne luke ACI, među najvažnije svjetske aerodrome u smislu prihvata putnika.

Prošle godine najfrekventnija zračna luka na svijetu bila je ona u američkoj Atlanti sa 103,9 milijuna putnika godišnje, potom Peking s 95,7 milijuna, Dubai 88,2 milijuna, Tokio 85,4 milijuna i Los Angeles s 84,5 milijuna, objavi je ACI.

Predsjednik Erdogan pratio je pomno izgradnju zračne luke na europskoj obali Istanbula, blizu Crnog mora, obilježenu kašnjenjima i štrajkom radnika koji su zahtijevali poboljšanje uvjeta rada. Projekt je odraz želje turskog predsjednika da od nekadašnje prijestolnice Osmanskog carstva napravi svjetsko raskrižje između tri kontinenta – Europe, Azije i Afrike.

Erdogan bi u ponedjeljak trebao objaviti i ime nove zračne luke. Brojni promatrači očekuju da je turski predsjednik, nostalgičan spram Osmanskog carstva, nazove po nekom sultanu. Inauguracija u ponedjeljak poklapa se s 95. obljetnicom Turske Republike. Izgradnja je kasnila te će nova zračna luka proraditi u punom smislu tek 29. prosinca. Do tog datuma dnevno će prometovati pet letova, a zračna luka Ataturk ostat će otvorena.

You may also like

0 comments