Erdogan osudio napade na tursko gospodarstvo

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak je rekao kako je napad na tursko gospodarstvo poput napada na zastavu ili prava na molitvu, uslijed pada vrijednosti turske lire i ususret velikom muslimanskom blagdanu.
Na unaprijed snimljenom obraćanju ususret četverodnevnom Kurban-bajramu, koji počinje u utorak, prkosni Erdogan rekao je kako kriza valute za cilj ima “dovesti Tursku i njen narod na koljena”. Turska lira izgubila je 40 posto vrijednosti od početka godine, uslijed zabrinutosti zbog Erdoganova utjecaja na monetarnu politiku i produbljivanja sukoba sa Sjedinjenim Državama. Kriza s turskom lirom utjecala je posljednjih tjedana i na vrijednost drugih valuta zemalja u razvoju.

“Napad na naše gospodarstvo nije drugačiji od napada na poziv za molitvom i našu zastavu. Cilj je isti. Cilj je dovesti Tursku i turski narod na koljena, zarobiti ih”, naglasio je Erdogan u obraćanju na televiziji.

“Oni koji misle kako će Turska popustiti na tečaju valuta, uskoro će vidjeti kako su u krivu”, dodao je. Erdogan nije imenovao države ili institucije koje smatra krivima, no prethodno je za pad vrijednosti valute optužio tajanstvene “kamatne lobije”, zapadnjačke rejting agencije i financijaše. U vrijeme loših odnosa Ankare i Washingtona, nekoliko hitaca bilo je ispaljeno iz jurećeg automobila u ponedjeljak na američku ambasadu u turskom glavnom gradu, na sreću bez žrtava.

Turski sud je u petak odbio zahtjev za pomilovanjem američkog pastora Andrewa Brunsona optuženog za umiješanost u neupjeli pokušaj državnog udara u Turskoj prije dvije godine. Ta je sudska odluka razljutila američkog predsjednika Donalda Trumpa koji kaže kako SAD neće “sjedeći” promatrati suđenje. Brunson je inače kršćanski misionar iz Sjeverne Karoline koji živi u Turskoj već dvadeset godina, a postao je glavna tema sukoba Washingtona i Ankare. Turska lira od petka je oslabila u odnosu na dolar sa 6.01 na 6.09, a rejting agencije Moody’s i Standard & Poor’s dodatno su srezale turski gospodarski rejting na razinu “smeća”.

Nekoliko hitaca ispaljeno je na američko veleposlanstvo u Ankari, izvijestio je u ponedjeljak turski CNN. Hitci su ispaljeni iz vozila u pokretu, udarili su u policijsku kabinu, no nitko nije ozlijeđen. Nepoznati napadač, ili napadači, nakon toga su pobjegli.

Odnosi između Turske i Sjedinjenih Država postali sve su napetiji posljednjih tjedana, njihove sve veće trgovinske i diplomatske razmirice dodatno su pogoršale gospodarske probleme Turske. Turska je odbile puštanje na slobodu američkog pastora zatočenog zbog špijunaže i optužbe za terorizam, dvije su zemlje međusobno povisile carine, a SAD je sankcionirao dvojicu turskih ministara. U međuvremenu je turska lira izgubila više od 35 posto svoje vrijednosti u odnosu na dolar od početka godine.

You may also like

0 comments