Erdogan oštro protiv kurdskih milicija

Turski predsjednik Recep Tayip Erdogan je u ponedjeljak rekao da je odlučan u protjerivanju kurdskih milicija na sjeveru Sirije ako ih Sjedinjene Države ne prisile da se povuku.
Ta nova Erdoganova prijetnja stiže tri dana nakon telefonskog razgovora s američkim kolegom Donaldom Trumpom tijekom kojeg su dvojica čelnika dogovorila učinkovitiju suradnju na sjeveru Sirije.

Oni su telefonski razgovarali u petak nakon što je u srijedu Erdogan rekao da će sljedećih dana biti pokrenuta nova operacija protiv kurdske milicije YPG na sjeveru Sirije i da će ciljati njihove položaje istočno od Eufrata.

Washington podupire YPG protiv džihadista skupine Islamske države (IS), ali Ankara smatra tu miliciju terorističkom organizacijom povezanom s Radničkom strankom Kurdistana (PKK) . “Razgovarao sam s Trumpom. Teroristi moraju napustiti položaje istočno od Eufrata. Ako ne odu mi ćemo ih se riješiti”, rekao je.

Čini se da je on ipak ostavio otvorena vrata za mogući kompromis sa Sjedinjenim Državama, saveznikom Turske u NATO-u. “Pošto smo strateški partneri, moramo učiniti potrebno”, rekao je i ponovio da bi eventualna turska ofenziva mogla početi u “svakom trenutku”. Turska je već 2016. vodila dvije ofenzive na sjeveru Sirije protiv YPF i džihadista IS.

Napetosti između Ankare i Washingtona su porasle posljednjih tjedana nakon što su Sjedinjene Države postavile promatračka mjesta na sirijskoj strani granice blizu turske granice kako bi spriječile sukobe turskih i kurdskih snaga. Ta mjera je razbijesnila Tursku koja u tom potezu vidi američki pokušaj zaštite YPG.

You may also like

0 comments