Home Geopolitika Erdogan očekuje bolje odnose s Trumpom

Erdogan očekuje bolje odnose s Trumpom

by Agencije

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je u ponedjeljak kako vjeruje da će se dijalog njegove države sa SAD-om poboljšati nakon što novoizabrani američki predsjednik Donald Trump preuzme dužnost, te da će se postići konsenzus oko regionalnih pitanja.

Odnosi između Washingtona i Turske, NATO saveznice SAD-a koja je ključna u borbi protiv Islamske države (IS) u Siriji i Iraku, znatno su se pogoršali nakon neuspješnog pokušaja puča koji se dogodio u srpnju. Erdogan i njegova vlada za puč optužuju Fethullaha Gulena, islamskog klerika koji od 1999. živi u egzilu u Pennsylvaniji. Gulen odbacuje optužbe turskog državnog vrha koji je od SAD-a zatražio njegovo izručenje.

Turska je izrazila nezadovoljstvo i zbog američke podrške kurdskim militantnim skupinama koje se bore protiv IS-a u Siriji. Turska ih smatra produženom rukom Kurdistanske radničke partije (PKK) koja već više od tri desetljeća predvodi pobunu za kurdsku autonomije u južnoistočnoj Turskoj. PKK stoji iza niza nedavnih terorističkih napada u toj državi.

“Vjerujem da ćemo ubrzati dijalog kad gospodin Trump stupi na dužnost. Mislim da ćemo s njim postići konsenzus, pogotovo o regionalnim pitanjima”, rekao je Erdogan turskim veleposlanicima koji su se okupili u Ankari na godišnjoj konferenciji.

Ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu ranije je izrazio vjeru da Trump neće raditi iste pogreške koje je u odnosima s Turskom radila odlazeća američka administracija. Dodao je kako Turska od Washingtona očekuje da im izruči Gulena, te da završi svoju suradnju s kurdskim naoružanim skupinama.

No turski optimizam bi mogao biti kratkog vijeka. Američki dužnosnici isticali su kako je pitanje Gulenovog izručenja stvar sudstva, a ne političke volje, te da bi taj proces mogao trajati godinama.

Trumpov stav o podršci Kurdima je također nejasan, no naglasio je kako će njegov prioritet u ratu u Siriji biti borba protiv Islamske države, a ne smjena sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, što dugo priželjkuje turska strana.

Related Posts