Erdogan napada tvrtke povezane s Gulenom

Turski predsjednik Tayyip Erdogan obećao je u četvrtak da će srezati prihode tvrtki povezanih s turskim klerikom Fethullahom Gulenom kojeg optužuje da stoji iza neuspjelog puča sredinom srpnja, te je najavio restrukturiranje državnih institucija.

Erdogan Gulenove škole, tvrtke i humanitarne organizacije smatra “gnijezdom terorizma”, a u televizijskom govoru kojeg je održao uživo u svojoj predsjedničkoj palači izjavio je kako je gospodarstvo sfera u kojem je Gulenova mreža najmoćnija.

Erdogan Gulena optužuje da svoju široku mrežu, koju je godinama gradio u Turskoj i inozemstvu, koristi kako bi se infiltrirao državne institucije i stvorio “paralelnu strukturu” kojoj je cilj preuzimanje države.

Nakon puča koji se dogodio 15. srpnja uhićeno je, suspendirano ili stavljeno pod istragu više od 60 tisuća ljudi u vojsci, pravosuđu, državnim službama i obrazovanom sustavu zbog navodne povezanosti s Gulenovim pokretom “Hizmet”.

“Oni nemaju nikakve veze s religijskom zajednicom, oni su prava teroristička organizacija… Ovaj rak je drugačiji, ovaj virus se proširio svugdje”, rekao je Erdogan u govoru kojeg je održao pred vodstvom trgovačkih komora i burzi.

“Oni su najjači u svijetu gospodarstva. Prekinut ćemo sve trgovinske veze, zaustaviti sve prihode povezane s Gulenom. Više nećemo pokazivati milost”, dodao je Erdogan opisujući dosadašnja uhićenja kao vrh ledenjaka.

Gulen, koji živi u egzilu u Pennsylvaniji od 1999., odbacuje optužbe o zavjeri protiv države, te je osudio pokušaj puča u kojem su pobunjeni vojnici koristili borbene zrakoplove, helikoptere i tenkove, bombardirajući parlament i zauzimajući mostove kako bi preuzeli vlast.

Turske vlasti već su zauzele banku, nekoliko medijskih tvrtki, te uhitile gospodarstvenike koje optužuju da su prije puča financirali Gulenov pokret, a Erdogan je u četvrtak istaknuo i kako je vlada primorana reorganizirati državne institucije.

You may also like