Erdogan: Izrael je potreban Turskoj

Izrael treba Turskoj, kazao je u subotu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji sa suradnicima radi na normalizaciji odnosa s Tel Avivom, pogoršanih nakon incidenta 2010.

Turska je članica NATO-a i dugo je bila smatrana glavnim regionalnim saveznikom židovske države. To se odnosi na razdoblje prije napada izraelskih komandosa na šest turskih brodova kojima je 2010. 600 propalestinskih aktivista stanovnicima Gaze pokušalo dopremiti oko 10.000 tona humanitarne pomoći. Pritom je ubijeno 19 civila, a ranjeno je 36 osoba. Otad su odnosi između dviju zemalja dugoročno narušeni. “Izraelu u regiji treba zemlja poput Turske”, kazao je turski predsjednik, a njegove su riječi u subotu prenijele sve važnije novine u zemlji. “Moramo prihvatiti i činjenicu da mi trebamo Izrael. To je realnost u ovoj regiji”, kazao je Erdogan. “Ako se uzajamno djelovanje ostvari na pošten i iskren način, uslijedit će normalizacija odnosa”, smatra turski predsjednik.

Suočena s brojnim nesuglasicama sa susjednim zemljama i u nastojanju da smanji ovisnost o Rusiji kada je opskrba plinom posrijedi, Turska radi na poboljšanju odnosa s Izraelom. Izraelski dužnosnici polovinom prosinca su izjavili da su dvije zemlje nakon tajnih pregovora održanih u Švicarskoj uspjele postići niz dogovora koji bi mogli pridonijeti poboljšanju odnosa.  Konkretno su naveli da su se Turska i Izrael usuglasili oko obeštećenja žrtava izraelskog napada 2010., oko ponovnog vraćanja veleposlanstava u dva glavna grada, oko turskog odustajanja od pokretanja sudskog procesa protiv Izraela i oko zabrane ulaska na turski teritorij Salaha al Arurija, visokog pripadnika Hamasa.

Erdogan je kazao i da su Izraelci spremni dopustiti prolaz robe, dobara i opreme za izgradnju Gaze, ukoliko oni stižu iz smjera Turske. Ovaj je pomak uslijedio u trenucima kad se Ankara suočila s naglim pogoršanjem odnosa s Moskvom nakon što je Turska prošli mjesec srušila ruski bombarder na sirijskog granici.

You may also like

0 comments