Home Geopolitika Erdogan istom odlučnošću protiv Islamske države i Kurda

Erdogan istom odlučnošću protiv Islamske države i Kurda

by Agencije

Turska se želi s “istom odlučnošću” boriti protiv kurdskih boraca i džihadističke skupine Islamske države (IS), izjavio je u nedjelju u Gaziantepu turski predsjednik dok turska vojska vodi ofenzivu na sjeveru Sirije.

“Istom odlučnošću” ćemo se boriti protiv Stranke demokratskog jedinstva (PYD) u Siriji i IS-a, rekao je Recep Tayyip Erdogan pred mnoštvom u Gaziantepu, tjedan dana nakon napada u kojemu je ubijeno 55 ljudi u tom gradu blizu sirijske granice. “Nećemo prihvatiti nikakvu terorističku aktivnost na našim granicama ili blizu njih”, istaknuo je pošto je izrazio sućut obiteljima stradalih.

Pedesetak tenkova i više stotina turskih vojnika ušli su u Siriju tijekom operacije “Štit Eufrata” koju je u srijedu pokrenula Ankara kako bi se istodobno obračunala s IS-om i s kurdskim borcima.

Govoreći o želji Ankare da protjera IS iz Sirije, Erdogan je dodao: “Zato smo ovdje u Jarablosu i u Bašiki. Istu ćemo odgovornost pokazati i na drugim područjima bude li nužno”. Turski predsjednik je smjerao na sirijsko mjesto oslobođeno ovih dana u turskoj operaciji i na mjesto na sjeveru Iraka gdje je turska vojska u siječnju tukla džihadističke položaje. “Što se tiče terorističke skupine PYD-a, borit ćemo se protiv nje s istom odlučnošću”, dodao je.

“Terorističkim organizacijama koje misle ovu zemlju baciti na koljena, bombe koje su aktivirali eksplodirat će sutra u njihovim vlastitim rukama”, dodao je Erdogan.

U nedjelju je u silovitom bombardiranju turske vojske na sjeveru Sirije, blizu Jarablosa, poginulo 25 kurdskih “terorista” i najmanje 40 civila, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Related Posts