Erdogan: Irak ne može sam!

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je u subotu da Irak ne može sam istjerati pripadnike Islamske države iz Mosula te da je nazočnost turskih snaga u obližnjem vojnom kampu jamstvo protiv napada na Tursku.

Turska se ne slaže s iračkom središnjom vladom oko pitanja nazočnosti turskih vojnika u kampu Bašika u sjevernom Iraku niti oko toga tko bi trebao sudjelovati u planiranom napadu na Mosul.

“Nećemo dopustiti da Mosul bude predan Daeshu (Islamskoj državi) ili bilo kojoj drugoj terorističkoj organizaciji. Oni kažu da iračka središnja vlada to mora odobriti, ali iračka središnja vlada mora se prvo pozabaviti vlastitim problemima”, rekao je Erdogan.

“Zašto ste pustili da Daesh uđe u Irak, zašto ste pustili da Daesh uđe u Mosul? Oni su gotovo stigli do Bagdada, gdje ste, središnja vlado Iraka? upitao je Erdogan u govoru u mjestu Rize na Crnom moru, koji je uživo prenošen na televiziji.

Turska strahuje da bi šijitske milicije na koje se iračka vlada u prošlosti oslanjala, mogle biti korištene u ofenzivi na Mosul koja bi trebala početi ovaj mjesec, što bi potaklo i sektaške nerede i egzodus izbjeglica.

Turski vojnici nalaze se u kampu Bašika u blizini Mosula i Ankara želi da oni sudjeluju u napadu, a Bagdad se protiv tamošnjoj turskoj vojnoj nazočnosti.

“Mi ćemo tamo ostati. Bašika je naše jamstvo protiv bilo kakvih terorističkih aktivnosti u Turskoj”, rekao je  Erdogan.

(Hina)

You may also like