Erdogan i Trump o Siriji

Priopćenje
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegov američki kolega Donald Trump dogovorili su se u telefonskom razgovoru da će se idući mjesec sastati u Washingtonu kako bi razgovarali o uspostavi “sigurne zone” istočno od rijeke Eufrata u Siriji, priopćio je ured turskog predsjednika.

Erdogan je u razgovoru s američkim predsjednikom izrazio “nezadovoljstvo zbog toga što američka vojska i sigurnosne službe ne provode dogovor” postignut u kolovozu s Washingtonom o uspostavi te zone koja tursku granicu treba odvojiti od teritorija sirijski Kurda, piše u priopćenju. Erdogan putuje u Washington na poziv Donalda Trumpa, dodaje se.

Turski predsjednik je u utorak rekao da gubi strpljenje sa Sjedinjenim Državama i da će uskoro povesti vojnu ofenzivu na sjeveroistoku Sirije. “U ovom času nemamo drugog izbora nego da nastavimo ići svojim putem”, rekao je. “Sve smo pokušali. Bili smo krajnje strpljivi”, dodao je. “Ne možemo više gubiti ni časa”. Ta se tampon zona treba uspostaviti između turske granice i sirijskih područja pod nadzorom kurdske milicije Postrojba narodne zaštite (YPG) koju Washington podupire. Ankara tu miliciju smatra terorističkom organizacijom.

Erdogan se usto nada da će sigurnu zonu, kojom će udaljiti YPG od turske granice, moći iskoristiti kako bi onamo vratio sirijske izbjeglice. U telefonskom razgovoru s Trumpom rekao je da će ta zona stvoriti “potrebne uvjete” za povratak sirijskih izbjeglica kući, navodi se u priopćenju ureda turskog predsjednika. Turski predsjednik je u jednoj prigodi optužio zapadne zemlje da ne žele primiti sirijske izbjeglice kako bi “Tursku bacile na koljena”. Turska je primila 3,6 milijuna sirijskih izbjeglica.

You may also like