Erdogan: Hrvatska je primjer vjerskog suživota

Hrvatska je hvalevrijedan primjer suživota različitih vjeroispovjesti, rekao je u srijedu u Zagrebu turski predsjednik Tyyip Erdogan i poručio da u suvremenim društvima treba njegovati suradnju, a ne sukob civilizacija. “Muslimani danas u Hrvatskoj slobodno prakticiraju svoju vjeroispovijest i nisu izloženi nijednoj vrsti diskriminacije i marginalizacije” rekao je Erdogan na obilježavanju 100. godišnjce islama u Hrvatskoj.

Tome je znatno pridonijela suradnja između Turske i Hrvatske, dodao je predsjednik Turske koji boravi u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj. Prisjetio je Saveza civilizacija, inicijative koju je potaknuo 2005. zajedno s tadašnjim španjolskim premijerom, a koji je danas prerastao u savez 145 zemalja članica. “Ako budete zagovarali dijalog, suživot različitih vjeroispovijesti, budite sigurni da će se oni koji nas pokušavaju okrenuti jedne protiv drugih sruštiti u vlastitoj tami”, rekao je Erdogan.

Poručio je da je razlike u vjeroispovijesti pogrešno tumačiti na temelju bolnih povijesnih događaja, već se treba okrenuti “sjajnim primjerima suživota”. “Hrvatska nam je danas pružila hvalevrijedan primjer”, istaknuo je.

Veliki muftija islamske zajedice u BiH Husein efendija Kavazović rekao je da muslimani doživljavaju Hrvatsku kao svoju domovinu u kojoj mogu izraziti svoj muslimanski europski identitet. Ocijenio je da prava i položaj muslimana u Hrvatskoj mogu poslužiti kao uzor drugim zemljama Europe. “Oni su vjerodostojan temelj da odgovorno i s međusobnim povjerenjem promišljamo odnos muslimana i ostalih vjerskih zajednica te izazove pred kojima stoje muslimani i pluralna Europa”, rekao je čelnik muslimana u BiH.

Podsjetio je na rat u BiH devedesetih godina kada je susjedna Hrvatska primila stotine tisuća izbjeglica iz te zemlje. “Muslimani u BiH to nikada neće zaboraviti i uvijek će se sa zahvalnošću sjećati tog nesretnog vremena”, istaknuo je reis-l-ulema.

Kao posebno važan događaj u povijesti muslimana u Hrvatskoj spomenuo je otvaranje nove džamije u Zagrebu 1987., što je “muslimanima, nakon iskušenja u komunizmu, gotovo prekretnički unijelo samopouzdanje i nadu”.

Član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović također je Hrvatsku istaknuo kao primjer da je u suvremenoj Europi moguće uspostaviti odnos države i muslimanske zajednice na načelima stvarne integracije. “Način na koji je Hrvatska riješila položaj muslimana treba biti putokaz i inspiracija drugima u Europi” u kojoj živi 20 milijua muslimana, rekao je Izetbegović.

Dodao je da se Bošnjaci u Hrvatskoj sve češće uzimaju kao primjer uspješne integracije muslimana koji u Europi traže utočište od rata i nasilja. “Islam nije stran Europi niti je stran njenom duhu. Onoga što danas prepoznajemo kao duh Europe ne bi bilo bez doprinosa islama…Kada bi Europa iz svog civilizacijskog i kulturnog naslijeđa pokušala odstraniti muslimanske elemente, poljuljala bi temelje na kojima počiva”, naglasio je Izetbegović. “Različitosti vjera i religija ne sputavaju nikoga, to mora biti vizija naše zajedničke budućnosti”, zaključio je politički vođa Bošnjaka. Na svečanosti u HNK bili su i predstavnici Katara, Kuvajta, UAE i Saudijske Arabije.

You may also like

0 comments