Erdal odlazi s bh tržišta

 

Zbog Aluminija
Tvrtka Erdal zatražila je od regulatora DERK-a da joj ukine licencu za obavljanje međunarodne trgovine električnom energijom, pišu tamošnji mediji. Erdal je električnom energijom, koksom i plinom opskrbljivao Aluminij iz Mostara.

“Ovim putem Vam se obraćamo sa Zahtjevom za ukidanje licence za obavljanje djelatnosti međunarodne trgovine električnom energijom. Naše društvo se našlo u financijskim problemima zbog nemogućnosti naplate potraživanja od naših kupaca, te iz tog razloga više nismo u mogućnosti koristiti licencu za obavljanje djelatnosti međunarodne trgovine električnom energijom i vršiti uplate regulatorne naknade po dostavljenom rješenju”, navedeno je u dopisu kojeg je u rujnu kompanija Erdal d.o.o. Sarajevo poslala Državnoj regulatornoj komisiji za električnu (DERK).

Sredinom listopada DERK je postupio po zatjevu, te je kompaniji Erdal d.o.o. suspendirana licenca za trgovinu električnom energijom. To je prvi korak prema donošenju odluke o ukidanju licence.

U izvještaju o poslovanju za 2017. godinu Erdal d.o.o. je prikazao prihode u iznosu od 161 mil. KM. Upravo te godine, je bio glavni dobavljač struje za mostarski Aluminij. U bazama Nezavisnog operatera sistema tzv. NOS-a, navedeno je da je samo u drugoj polovini 2017. godine Erdal sa prenosne mreže povukao 779 GW/h struje, zbog čega je ta kompanija postala četvrti distributer električnom energijom u BiH.

You may also like

0 comments