EPS će se riješiti bespotrebne administracije

Glomazna administracija Elektroprivrede Srbije će se smanjiti pošto će umjesto 14 privrednih društava od 1. jula postojati samo tri, rekao je jutros za RTS direktor tog preduzeća Aleksandar Obradović.

On je najavio zapošljavanje stručnjaka, ali i veći kvalitet usluga, poručujući – imaćemo potpuno drugačiji EPS. “Prva faza reforme treba da bude okončana za četiri dana. EPS je prva institucija koja je dobila pozitivnu ocjenu MMF-a, istakao je Obradović. “Imaćemo potpuno drugačiji EPS – uređen sistem gdje umjesto 14 nezavisnih društava imamo samo tri koja će obavljati elektroenergetsku djelatnost”, rekao je Obradović gostujući u dnevniku RTS-a ističući da promjene nisu samo na papiru. Suštinske promjene tek dolaze, a pokazatelj će biti rezultati, rekao je on.

Prema njegovim riječima, EPS je do sada dnevno gubio 100.000 eura zbog loše organizacije i dodao da će gubici biti značajno smanjeni. Direktor EPS-a najavljuje da će se smanjiti broj direktora i neefikasnih radnika. “EPS nije mjesto gdje se ne radi, a posao dobija po političkoj liniji. Imamo mnogo vrijednih i sposobnih ljudi. Nećemo samo smanjiti broj direktora već ćemo i promijeniti strukturu zaposlenih”, ukazao je on. Iako ima prekobrojnih radnika, Obradović nije potvrdio spekulacije da ih je 10.000. Najviše prekobrojnih je, kako kaže, u administraciji koja je glomazna, ali koja će se sada smanjiti jer će biti samo tri pravna subjekta.

Biće, kako je najavio i zapošljavanja jer su potrebni stručnjaci – inženjeri, monteri, tehničari, rudari. On se nada i da će najbolji studenti sa elektrotehničkih fakulteta u EPS-u nalaziti posao, a ne van Srbije. Govoreći o najavi da će se glavni dispečerski centar nalaziti u Novom Sadu, Obradović je objasnio da je to zato što je taj centar imao najbolje rezultate. “Politika Vlade je jasna – svaki građanin mora da ima istu cijenu električne energije i nivo usluge. To nije moguće kada imate više distribucija”, rekao je Obradović i dodao da nije tačno da se imovina iznosi iz Vojvodine. Potrošači ce dobiti viši nivou usluge, stabilniju mrežu, stabilniji sistem usluge i imaće jedinstvenu cijenu, zaključio je Obradović.

You may also like