Epilog konferencije o sigurnosti

Posljednji je dan konferencije o sigurnosti u Münchenu. Kao glavna tema nametnula se Ukrajina. Europska unija i SAD nisu složni kad je riječ o sukobima na istoku Staroga kontinenta i suočavanju s politikom ruskog predsjednika Vladimira Putina. Sve je manje onih koji vjeruju u uspjeh diplomacije.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko u Münchenu je pokazivao putovnice ruskih vojnika koji su ušli u Ukrajinu, kako bi dokazao nazočnost ruskih postrojba koje se bore na strani pobunjenika na istoku zemlje. Svjetski čelnici trebali bi nastaviti telefonski pregovarati o mirovnom planu za istok Ukrajine, no izgledi za uspjeh napora njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Francoisa Hollanda neizvjesni su. Tijekom dana dvoje europskih čelnika ponovno je razgovaralo s ruskim i ukrajinskim predsjednikom. Merkel, Hollande, Putin i Porošenko dogovorili su telefonom sastanak u srijedu u Minsku, doći će i vođe OESS-a i separatista, objavila je njemačka vlada.

Dok je američki potpredsjednik Joe Biden pokušavao negirati postojanje razlika između SAD-a i Europe, američki senatori Lyndsey Graham i John McCain, dva republikanska jastreba koja su nazočila konferenciji o sigurnosti, napali su njemačku nespremnost da se osigura oružje za ukrajinske snage. I američki državni tajnik John Kerry zanijekao je da se Sjedinjene Države i Europa razilaze u stajalištu prema Rusiji.

You may also like