EP raspravlja o europskom utu regije, Rama za ekonomsko ujedinjenje Albanije i Kosova

Bruxelles – Zastupnici Europskog parlamenta danas će na plenarnoj sjednici u Strasbourgu raspravljati o rezolucijama o napretku zemalja regije u europskim integracijama.

EP će raspravljati o rezolucijama o Srbiji, Kosovu, Crnoj Gori i Makedoniji. Kako prenosi Tanjug, očekuje se da će Prijedlog Rezolucije o napretku Srbije u eurointegracijama, nastao ugrađivanjem zastupničkih amandmana u godišnji izvještaj, biti usvojen bez bitnih izmjena jer je velikom većinom glasova već odobren na sjednici Odbora za vanjsku politiku EP-a u veljači.

Tijekom burne rasprave u Odboru prošlog mjeseca, zastupnici iz Hrvatske tražili su da se napredak Srbijena europskom putu uvjetuje rješavanjem velikog broja otvorenih pitanja između dviju zemalja, počevši od pronalaženja nestalih iz rata devedesetih, do korekcije granice na Dunavu i odustajanja Srbije od procesuiranja ratnih zločina počinjenih na tlu Hrvatske.

Na kraju je prevladao stav da bilateralne probleme treba rješavati na bilateralnoj razini, tako da su hrvatski amandmani uglavnom odbijeni, a oni koji su prihvaćeni su znatno ublaženi. Usuglašena verzija rezolucije, u koju je Tanjug imao uvid, sadrži pohvale zbog napretka Srbije u dijalogu o normalizaciji odnosa s Prištinom, provođenju unutarnjih reformi i razvoju regionalne suradnje, ali i kritike u vezi sa slučajevima kršenja prava na slobodu govora i zahtjev za pridruživanje europskim sankcijama Rusiji.

Parlament osim toga “ohrabruje” Europsko vijeće da prilikom odlučivanja o otvaranju prvih poglavlja u pregovaračkom procesu uzme u obzir ne samo dosadašnje napore Srbije na ispunjavanju tehničkih kriterija, nego i politički kontekst odnosa Srbije s EU-om.

U tekstu rezolucije se naglašava da najprije treba otvoriti poglavlja 23 i 24 koja se odnose na osnovna prava i vladavinu zakona, kao i poglavlje 35 koje je vezano za proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Rezolucije EP-a nisu obvezujuće, ali su Europska komisija i Vijeće EU-a dužni uzeti ih u obzir prilikom odlučivanja.

Premijer Kosova Isa Mustafa boravi u svojoj prvoj zvaničnoj posjeti Albaniji. U Tirani se sastao s albanskim premijerom Edijem Ramom i drugim zvaničnicima. Istakavši da su bilateralni odnosi Albanije i Kosova na odličnom nivou, Rama je kazao da je ta saradnja strateški važna za sve Albance u regiji. Rekao je da vlasti dviju zemalja rade na uspostavi zajedničkog i jedinstvenog ekonomskog i energetskog tržišta te podsjetio da će 23. marta biti održana zajednička sjednica vlada te dvije zemlje, kada će biti potpisan i niz bilateralnih sporazuma.

Mustafa je istakao da je važna podrška koju Albanija pruža Kosovu u procesu integracija u međunarodne institucije i poručio da će nastaviti raditi na unapređenju i intenziviranju partnerskih odnosa. Zajedno s kosovskim premijerom, u posjeti Albaniji boravi i njegov zamjenik i šef kosovske diplomatije Hashim Thaci. Mustafa se sastao i s albanskim predsjednikom Bujarom Nishanijem, šefom Albanskog parlamenta Ilirom Metom i liderom albanske opozicije Lulzimom Bushom.