Entuzijazam oko trgovinskog dogovora podigao svjetske burze

Cijene nafte potonule četiri posto
Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, no trgovalo se oprezno jer je splasnuo entuzijazam povezan s dogovorom Washingtona i Pekinga o nastavku trgovinskih pregovora.

S&P 500 dosegnuo je novu rekordnu razinu drugi dan zaredom, nakon što su prošloga vikenda predsjednici SAD-a i Kine Donald Trump i Xi Jinping dogovorili nastavak trgovinskih pregovora i da SAD neće povećati carine na kineski uvoz dok traju pregovori.

No, jučer se na najvećoj svjetskoj burzi trgovalo oprezno jer je Trump zaprijetio Europskoj uniji carinama na uvoz 4 milijarde dolara vrijednih europskih proizvoda zbog spora u vezi subvencija proizvođačima zrakoplova. A kako niz podataka ukazuje na usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava, u fokusu ulagača bit će ubuduće monetarna politika i predstojeća sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Doduše, i dalje se očekuje da će Fed već u srpnju smanjiti ključne kamatne stope, ali ne za 0,50 nego za 0,25 postotnih bodova. Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječni obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 6,36 milijardi dionica, dok je prosječni obujam trgovanja u posljednjih 20 dana iznosio 7,02 milijarde.

Na valutnim je tržištima dolar oslabio nakon dva dana jačanja. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 96,70 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 96,80 bodova.

A zbog naznaka usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava, što bi moglo izazvati slabljenje potražnje za energentima, jučer su cijene nafte potonule više od 4 posto. No, jutros su nadoknadile dio gubitaka. Na američkom je tržištu cijena barela porasla 0,6 posto, na 56,55 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,7 posto, na 62,85 dolara.

You may also like

0 comments