Talijanska energetska tvrtka ENI objavila je u nedjelju kako je otkrio veliko polje prirodnog plina u blizini Egipta, opisujući ga kao “najveće ikada” u Sredozemnom moru.

Nalazište bi moglo sadržavati 850 milijardi prostornih metara plina, što je jednako 5,5 milijardi barela nafte, u sektoru od sto četvornih kilometara, ocijenila je tvrtka u priopćenju, dodajući da je riječ o “jednom od najvećih nalazišta plina u svijetu”. Egipatsko ministarstvo za naftu potvrdilo je otkriće, dodajući da će istraživanje polja trajati četiri godine. Izvršni direktor ENI-ja Claudio Descalzi “nedavno je posjetio Kairo kako bi egipatskog predsjednika Abdela Fataha al Sisija obavijestio o tom velikom uspjehu i razgovarao o otkriću s premijerom Ibrahimom Mahlabom”, navodi se u priopćenju tvrtke. “Ovo je najveće otkriće plina u povijesti Egipta i na Sredozemnome moru”, ističe ENI, dodajući da bi ovo mogla biti “jedna od najvećih zaliha zemnog plina u svijetu”. Plin je otkriven na dubini od 1450 metara.

Egipat  ima veliki potencijal, no mora biti energetski mudar. Sinergija s postojećim kapacitetima mogla bi postići brzi početak proizvodnje. ENI je nazočen u Egiptu od 1954. godine preko svoje podružnice IEOC. To je glavni proizvođač ugljikovodika u Egiptu, s dnevnom proizvodnjom  od 200.000 barela ekvivalentne nafte.

 

 

Related Posts