Home TribinaAnalize Energetskim kompanijama teško je ponoviti 2022. g

Energetskim kompanijama teško je ponoviti 2022. g

by Ivan Brodić

Analiza

Dok makroekonomski podaci na početku tjedna zatomljuju strah od bujanja inflacije i rasta kamatnih stopa te se burzama proširio optimizam glede izbjegavanja globalne recesije, ili barem one na zapadu, čini se kako na tržištu dionica kompanija iz energetskog sektora vlada oprez i svojevrsna bonaca.

Naime, iako ih brojni ugledni investicijski savjetnici još uvijek preporučuju, čini se kako dionice energetskih kompanija, nakon vrlo dobre 2022. godine, više nisu toliko atraktivne bez obzira na to što imaju visoke prinose i kontinuirano niske procjene rizika ulaganja, koji se nalazi na oko 40 posto nižoj razini nego li je to slučaj s dionicama drugih tvrtki, zbog čeda S&P Energy sudjeluje s tek 5 posto u indeksu S&P 500 (što je upola manje nego li prošle godine, pišu analitičari Bloomberga.

Iako vlada optimizam kako će se recesija izbjeći, vodeća gospodarstva svjesna su usporavanja, pa će prošlu godinu u energetskom sektoru biti teško ponoviti. Profite koji su bili na razinama 155 posto višima nego godinu prije teško je ponoviti i oni bi s te razine, prema predviđanjima analitičara Reutersa trebali pasti za oko 15 posto.

Sve će ovisiti o dubini usporavanja, ali i cijeni nafte, na koju će utjecati otvaranje zemalja istoka, nakon pandemijskih lockdowna, što bi moglo rezultirati nižom cijenom nafte.

Kako je tome tako govori analiza rizika za poslovanje kompanija i burzovne indekse koju je objavila investicijska kuća Black Rock. Oni navode nekoliko rizika na koja treba obratiti pažnju.

U prvom redu tu je rat u Ukrajini, jer Rusija je uz sve izazove još uvijek prisutna na tržištu energenata zapada, a težu energetsku krizu za sada je spriječila tek blaga zima.

Drugi je rizik prognoza pada prihoda kompanija ako inflacija nastavi usporavati pa tvrtkama bude otežano podizanje cijena radi usklađivanja s inflacijom.

Tu je i opasnost od recesije, zbog agresivnijeg monetarnog stezanja, koju se tržišta još uvijek boje uračunati u trgovanje.

Naposljetku, tu je i opasnost od presporog kineskog oporavka, na koje bi najviše moglo biti oslonjeno europsko gospodarstvo.

Related Posts