Energetski sektor u BIH je u kritičnom stanju

Sarajevo – Energetski sektor u BiH u kritičnom je stanju! Nedostaje mu odgovarajući pravni okvir, čije se usvajanje od bh. vlasti već duže traži.

Sve to pridonosi svojevrsnoj plinskoj krizi koja je na sceni, a zbog koje trpe bh. građani, upozorio je u intervjuu za “Dnevni avaz” direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EZ) Janez Kopač. On će danas doputovati u BiH kako bi o pitanjima, čije rješavanje više ne može čekati, razgovarao s članovima Državnog parlamenta. Bosna i Hercegovina imala je posljednji rok do siječnja ove godine da konačno počne s ispunjavanjem obaveza, inače će biti podvrgnuta sankcijama. Kopač, međutim, u ovom trenutku još ne želi govoriti o sankcijama.

“Četiri mjeseca nakon izbora zaista nije bilo nikakvog napretka. Podsjetit ću vas da je BiH u novembru 2014. godine jedva izbjegla sankcije na sjednici Ministarskog vijeća EZ-a zbog neispunjavanja obaveza iz plinskog sektora. Ponavljam, najhitniji prioritet i dalje je isti, donošenje pravnog okvira u sektoru plina u skladu s Trećim energetskim paketom, a time i privođenje kraju postojećeg spora EZ-a protiv BiH” rekao je Kopač za “Avaz”.

You may also like