Home Energetika Energetski sektor srušio svjetske burze

Energetski sektor srušio svjetske burze

by Energypress.net

Oštar pad

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi oštro pali jer su ulagači nesigurni uoči sjednice američke središnje banke i objava kvartalnih poslovnih izvješća više od 100 kompanija.

Pritom su najviše pale cijene dionica u energetskom sektoru, u prosjeku 2,3 posto, što je posljedica pada cijena nafte.

Oštro su pale i cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Amazon.com i Alphabet, koji će ovoga tjedna objaviti kvartalna poslovna izvješća.

Ukupno će više od 100 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa ovoga tjedna objaviti rezultate, a ulagači su oprezni jer dosadašnji nisu impresivni.

Izvješća je dosad objavilo više od 145 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, od čega ih je gotovo 68 posto ostvarilo veću dobit nego što se očekivalo.

No, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom lanjskom tromjesečju pale oko 3 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, dok se još početkom godine očekivao pad zarada za 1,6 posto.

Na tržištu vlada oprez i zbog toga što se ovoga tjedna održava prva ovogodišnja sjednica čelnika Feda.

Ulagači se nadaju da će, s obzirom na popuštanje inflacijskih pritisaka posljednjih mjeseci, američka središnja banka kamate povećati za samo 0,25 postotnih bodova, a ne za 0,50 bodova, kao na posljednjoj lanjskoj sjednici.

Uz to, nadaju se da bi konačna kamata, na kojoj bi Fed zaustavio ciklus povećanja, mogla iznositi manje od 5 posto, premda je većina čelnika Feda poručila da će trebati povećati kamate iznad razine od 5 posto kako bi se suzbila inflacija.

Upravo zbog toga cijene su dionica od početka godine snažno porasle.

Na europskim se burzama u utorak ujutro trguje oprezno uoči objave izvješća o bruto domaćem proizvodu (BDP) eurozone, a ulagači nisu skloni riziku i zbog predstojećih odluka središnjih banaka o kamatama.

Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje oprezno trgovanje i stagnacija Crobex indeksa, a u fokusu ulagača bit će zbivanja na svjetskim burzama uoči odluka niza velikih središnjih banaka o kamatnim stopama.

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica pale drugi dan zaredom jer su ulagači nesigurni uoči odluka o kamatama nekoliko velikih središnjih banaka, ali i objava niza kvartalnih poslovnih izvješća američkih kompanija.

Cijene su nafte, pak, pod pritiskom drugi dan zaredom jer se očekuje daljnje povećanje kamata središnjih banaka. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je 0,06 posto, na 84,85 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,36 posto, na 77,65 dolara.

Related Posts