Home Ekonomija Energetski sektor pritisnuo burzovne indekse

Energetski sektor pritisnuo burzovne indekse

by Agencije

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica pale, što je ponajviše posljedica pada cijena nafte i loših kvartalnih poslovnih rezultata trgovačkih lanaca.

Dow Jones potonuo je 1,05 posto, na 17.535 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,85 posto, na 2.046 bodova, a Nasdaq indeks 0,41 posto, na 4.717 bodova. U svih 10 sektora S&P 500 indeksa jučer su cijene dionica pale, a najviše, 1,2 posto, u financijskom, trgovačkom i energetskom sektoru.

Ulagače su razočarali slabiji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko trgovačkih lanaca, među ostalim, Nordstroma, JC Penneya i Dillard′sa.

I dok slabi rezultati trgovačkih lanaca sugeriraju slabost potrošnje, vladini podaci pokazali su da je promet u trgovini na malo u travnju porastao 1,3 posto, više nego što se očekivalo i najviše u više od godinu dana.

No, to nije utješilo ulagače. Tim više što su jučer pale i cijene nafte, što je posljedica jačanja dolara i odluke ulagača u naftu da povuku zaradu s tržišta nakon što su cijene ′crnog zlata′ porasle tri dana zaredom.

Sezona objava poslovnih izvješća za prvo tromjesečje je pri kraju, a u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa pale za 5,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. To i nije tako loše, s obzirom da se na početku sezone kvartalnih izvješća očekivao pad zarada za više od 7 posto, no najave za tekuće tromjesečje nisu blistave.

Prema podacima Thomson Reutersa, na svaku kompaniju koja je povećala procjene za iduće razodblje idu prosječno 2,3 kompanije koje su upozorile na moguće slabije rezultate. “Teško je za očekivati blistavu izvedbu tržišta dionica. No, u kontekstu niskih kamatnih stopa, čini se da su valuacije dionica ispravne”, kaže Mark Heppenstall, direktor u tvrtki Penn Mutual Asset Management.

U cijelom proteklom tjednu Dow Jones pao je 1,2 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,5, a Nasdaq indeks 0,4 posto, što je već treći tjedan zaredom kako Dow Jones i S&P bilježe gubitke.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,56 posto, na 6.138 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,92 posto, na 9.952 boda, a pariški CAC 0,62 posto, na 4.319 bodova.

Related Posts