Energetski sektor potaknuo rast cijena dionica

Na europskim burzama u utorak su cijene dionica porasle, već treći dan zaredom, jer je rast cijena nafte potaknuo uspon energetskog sektora. FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je oko 11,00 sati u plusu 0,2 posto, nakon što je u prethodna dva dana skočio oko 6 posto.

Londonski FTSE bio je istodobno na dobitku 0,55 posto, na 5.857 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,05 posto, na 9.211 bodova, a pariški CAC 0,65 posto, na 4.141 bod. Zahvaljujući rastu cijena ′crnog zlata′, među najvećim su dobitnicama jutros dionice naftnih kompanija, pa je tako cijena Totala porasla za 2,2, a BP-a za 2,9 posto.

Cijene nafte podržava nada ulagača da bi najveći svjetski proizvođači mogli postići dogovor o smanjenju proizvodnje, što bi umanjilo neravnotežu između ponude i potražnje te tako stabiliziralo cijene. Jutros je na londonskom tržištu cijena barela porasla više od 4 posto, na 34,75 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,4 posto, na 30,70 dolara. “Smanjenje proizvodnje je moguće i vjerujem da bi to potaknulo rast cijena nafte. U tom slučaju, u energetskom sektoru pratio bih dionice Totala i Exxona, ali i BP-a”, kaže Francois Savary, direktor u tvrtki Prime Pertners.

Unatoč snažnom rastu cijena dionica posljednjih dana, FTSEurofirst 300 indeks i dalje je na gubitku od početka godine oko 11 posto, zbog zabrinutosti ulagača u vezi usporavanja rasta globalnog gospodarstva i profitabilnosti europskih banaka.

You may also like

0 comments