Energetski sektor potakao Wall Street

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, ponajviše u tehnološkom i energetskom sektoru, a trgovalo se suzdržano jer se čeka odluka američke središnje banke o kamatnim stopama.
Dow Jones ojačao je 0,23 posto, na 24.386 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,32 posto, na 2.659 bodova, a Nasdaq indeks 0,51 posto, na 6.875 bodova.

Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje nastavku oporavka tehnološkog sektora četvrti dan zaredom.

Prije toga taj je sektor samo u nekoliko dana izgubio gotovo 4 posto jer su se ulagači preusmjeravali u druge sektore, kao što su bankarski i trgovački, koji bi mogli imati više koristi od očekivane porezne reforme.

No, u posljednja četiri dana tehnološki je sektor nadoknadio gotovo sve prethodne gubitke. Jučer je S&P indeks tog sektora porastao 0,8 posto.

S rastom od 0,7 posto slijedio je energetski sektor, što se zahvaljuje oporavku cijena nafte nakon prošlotjednog pada.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa jučer je pad cijena zabilježen samo u financijskom i industrijskom sektoru, i to za 0,2 posto.

Ti su sektor proteklih tjedana bili među najvećim dobitnicima, pa analitičari kažu da je prirodno da je došlo do blage korekcije cijena dionica.

Podršku tržištu pruža nada ulagača da će Senat i Zastupnički dom Kongresa uskoro usuglasiti prijedloge dvaju poreznih zakona, a smanjenje poreza kompanijama i građanima trebalo bi potaknuti brži rast gospodarstva i zarada tvrtki, te tako podržati daljnji rast cijena dionica.

Ipak, ulagači su oprezni jer u utorak počinje redovna dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke. S obzirom na solidan rast gospodarstva i jačanje inflacijskih pritisaka, gotovo je sigurno, kažu analitičari, da će Fed po treći put ove godine povećati ključne kamatne stope za četvrtinu postotnog boda. “Valuacije na tržištu su na takvim razinama da postoji rizik da bi dobra vijest za gospodarstvo mogla biti loša vijest za tržište jer bi Fedovo zaoštravanje monetarne politike moglo izazvati usporavanje rasta gospodarstva”, kaže Mark Heppenstall, direktor u tvrtki Penn Mutual Asset Management.

Na suzdržano trgovanje ukazuje ispodprosječni obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 5,85 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 6,5 milijardi.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,80 posto, na 7.453 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,23 posto, na 13.123 boda, a pariški CAC 0,23 posto, na 5.386 bodova. Nakon tri dana rasta cijena dionica, na azijskim se burzama u utorak trguje oprezno jer ulagači nisu voljni riskirati uoči odluke američke središnje banke o kamatnim stopama, dok je dolar stabilan.

You may also like